Platforma za žensko stvaralaštvo | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Platforma za žensko stvaralaštvo

Festival Vox Feminae održava se svake jeseni od 2007. godine u Zagrebu s ciljem promicanja angažiranih i kreativnih rodnih praksi na području kulture, medija, komunikacijskih tehnolog

Vox Feminae je najdugovječniji festival u Hrvatskoj koji promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice i nastupe glazbenica i raznolikih kolektiva, te potiče dijalog između umjetničke, aktivističke i teorijske sfere.

Cilj ove manifestacije je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja kako bi se stvorio kontekst javnog prostora koji je siguran za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustava binarnih opozicija.

U sklopu dosadašnjih festivala bilo je prikazano 99 filmova, nastupalo je 56 glazbenica, izlagale su 43 vizualne umjetnice, održano je 9 radionica i 15 diskusija, a neke od tema bile su žene i kulturni marketing, žene i ekonomija, žene i filmska produkcija, žene i online mediji.

Prva četiri izdanja okupila su više od 240 sudionica i sudionika. Nastupilo je 78 glazbenih izvođačica, a procjenjuje se da je festival pratilo sveukupno sedam tisuća posjetitelja i posjetiteljica.

Od 2010. godine filmski dio festivala se održava u međunarodnoj natjecateljskoj formi u sklopu koje je prikazano 48 filmova iz 19 zemalja, dok je prijašnjih godina u sklopu smotri i retrospektiva prikazan 51 film.

Jubilarno peto izdanje festivala održava se od 3. do 8. studenog u kinu Grič, Dokukinu Croatia i Studiju Smijeha te će u najvećoj mjeri biti posvećeno filmu. U sklopu programa će biti prikazano tridesetak igranih, dokumentarnih i animiranih dugometražnih i kratkometražnih filmova koji različitim pristupima dekonstruiraju pitanja roda. Ove se godine posebno ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave eksplicitnim seksualnim i rodnim pitanjima poput  aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma.

Tema teorijskog dijela ovogodišnjeg festivala Vox Feminae su ženski likovi u domaćim filmovima, a bit će obrađena kroz video prezentacije, diskusiju i analitičke tekstove filmskih teoretičara Mime Simić i Lukše Benića, te radionice za srednjoškolce i srednjoškolke i studente i studentice koje će u sklopu festivala održati voditeljice sarajevskog festivala ženskog stvaralaštva PitchWise.

Završna večer festivala održat će se u "comedy clubu" Studio Smijeha gdje će se uz stand-up nastupe najpoznatijih hrvatskih komičarki odigrati i nagradni pub-kviz kojim se želi potaknuti sve uspješne i neuspješne ljubitelje i ljubiteljice kvizova da se okušaju na našem terenu i pokažu koliko zaista znaju o ženama i "ženskoj povijesti".

Vox Feminae organizira Prostor rodne i medijske kulture K-zona i bavi se stvaranjem društveno angažiranog i umjetničkog rodno osviještenog medijskog prostora. Kroz svoje projekte K-zona promovira toleranciju, nenasilje i razvoj u skladu sa rodno osviještenim i permanentno kulturnim modelima zajednice, uradi sam vještine, volonterske i dobročiniteljske principe, te korištenje informacijsko komunikacijskih tehnologija u svrhu edukacije, razvoja i povećanja medijske vidljivosti nevladinih organizacija, te prava na boljitak pojedinaca i pojedinki. 

Više o programu festivala potražite ovdje
Izvor: VF

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.10.2011