Plenumovi i Naseljenici | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Plenumovi i Naseljenici

U sklopu retrospektivnog programa "Liburnia uplovljava u River" prikazuju se dokumentarci Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić te Barbare Babačić.

10.04.2017 - 17.04.2017 , Rijeka - River pub
  • A
  • +
  • -

U sklopu retrospektivnog programa Liburnia Film Festivala, Liburnia uplovljava u River, koji od veljače traje u riječkom River pubu, dva se ponedjeljka gledaju dokumentarci nastali u Filmaktivovoj produkciji.

U ponedjeljak, 10. travnja, u 21 sat na programu su Plenumovi redateljica Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, koji će nas podsjetiti na blokadu Filozofskog fakulteta u Rijeci iz 2009., ispreplićući arhivske snimke i razmišljanja protagonista blokade s odmakom od pet godina. Kroz stajališta protagonista o besplatnom školovanju, solidarnosti, studentskom aktivizmu, ulozi pojedinca u društvu i mogućnosti promjene vladajuće paradigme novca kao jedinog mjerila uspjeha, film u konačnici postavlja pitanje postoje li uopće temelji za aktivni društveno-politički angažman kod studenata danas.

U ponedjeljak, 17. travnja, u 21 sat, na programu su Naseljenici – naši novi susjedi s puškama redateljice Barbare Babačić, film koji se bavi problematikom židovskog naseljavanja unutar palestinskih granica Zapadne obale. Politika kolonizacije palestinskog teritorija nezakonita je po međunarodnom pravu, no naselja se šire iz dana u dan, a naseljenici hodaju naokolo naoružani, sustavno terorizirajući lokalno stanovništvo. Ovu stranu priče mediji prešućuju, a javnosti je poznat samo termin "palestinskog bombaša samoubojice". Ovaj dokumentarni film nastoji dekonstruirati stereotipe i predrasude o arapskom svijetu, ali i prikazati suptilno etničko čišćenje koje se odvija pred očima svijeta.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.04.2017