Ples čovjeka i životinje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ples čovjeka i životinje

Dan Oki u Galeriji AŽ izlaže svoje filmove ekološke i antropološke tematike.

08.02.2013 - 20.02.2013 , Zagreb - Galerija AŽ

U Galeriji AŽ8. veljače u 19 sati, bit će otvorena izložba izložba medijskog umjetnika Dana Okija naslova Sisavci. Izložba ostaje otvorena do 20. veljače.

Izložba Sisavci uključuje dva video rada : Satan Tango iz 2011. i Divine Beings iz 1998. godine. U oba rada riječ je odnosu čovjeka i prirode, s naglaskom na odnos čovjeka  i životinje. I dok Divine Beings propituje ekološku i antropološku temu s osobne razine, film Satan Tango kroz čovjeka koji pleše s bijelim kitom belugom, govori o nepovratno poremećenom suživotu dva bića "zarobljenih u vrtlogu njihovog međusobnog odnosa". Video Satan Tango snimljen je u Moskvi 2011. godine, dok je film Divine Beings iz 1998. sniman u Europi i Japanu.  

Dan Oki rođen je u Zadru, 1965. godine. Od 1991. do 1993. godine studira film i video na De Vrije Academie u Den Haag-u u klasi profesora Fransa Zwartjesa. Godine 1996. završava magistarski studij iz medijskih umjetnosti na Hogeschool voor de Kunsten u Arnhemu. Od 1997. do 1999. studira na postdiplomskom studiju iz filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institute u Amsterdamu. Predaje kao izvanredni profesor na području filma i video umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kao gostujući profesor na mnogim Akademijama u Europi. Živi i radi u Splitu. Svoje filmove i galerijski artikulirane radove prezentirao je na festivalima, u galerijama i muzejima u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 07.02.2013