Ples kao ekspresija i modalitet kretanja | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Ples kao ekspresija i modalitet kretanja

Ispitna predstava House Bolero studentica i studenata plesa nastoji iznaći nove načine gledanja, ispitujući mogućnost prijenosa funkcije plesa sa subjekta na ples sam.

25.01.2018 - 27.01.2018 , Zagreb - F22: Nova akademijska scena ADU

U petak i subotu, 26. i 27. siječnja u 20 sati u Novoj akademijskoj sceni F22 održavaju se izvedbe plesne predstave House Bolero, nastale kao ispitni projekt studentica i studenata 2. godine Preddiplomskog studija iz područja plesnih umjetnosti pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Kako stoji u službenoj najavi, plešući na Isao Tomitinu interpretaciju Ravelovog  Bolera "izvođači svojim tijelima donose sam izričaj plesa – ples kao ekspresiju, ples kao modalitet kretanja prema nekome".

U komadu House Bolero ples se ne bavi toliko interpretacijom već etabliranih mogućnosti, koliko mu je cilj iznaći nove načine gledanja. Takav ples u sebi nosi mogućnost prijenosa njegove funkcije sa subjekta na ples sam. Plesati tako implicira mogućnost učenja od plesa umjesto učenja plesa ili "učenja kako biti ono što jesmo". 

U izvedbi sudjeluju Ivana Bojanić, Dora Brkarić, Viktoria Bubalo, Lara Frgačić, Ana Javoran, Mate Jonjić, Tessa Ljubić, Tea Maršanić, Ariana Prpić, Endi Schrotter i Mia Štark.

Predstava je nastala u sklopu izvedbene radionice pod mentorstvom docentice Petre Hrašćanec i gostujučeg predavača, slovenskog plesnog umjetnika Mateja Kejžara, ujedno zaslužnog i za koreografiju.

Za dizajn svjetla zaslužna je Petra Veber, dok produkciju potpisuje Robin Mikulić, student 2. godine diplomskog studija kazališne dramaturgije.

Javna generalna proba će se održati u četvrtak, 25. siječnja u 20 sati, u petak slijedi ispitna izvedba, dok će se u subotu održati finalna, reprizna izvedba.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 23.01.2018