Plesni trendseter | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Plesni trendseter

Deseti Festival igre trajat će od 5. do 19. travnja na nekoliko beogradskih lokacija, u Pančevu i Novom Sadu.

  • A
  • +
  • -

Zaokružujući desetljeće svoga postojanja, Beogradski festival igre (Belgrade Dance Festival) može se pohvaliti istaknutom pozicijom među najboljim europskim i svjetskim plesnim manifestacijama. Zahvaljujući ovom festivalu, Beograd je danas važno mjesto u biografiji baletnih umjetnika, grad u kojem se svakoga travnja predstavljaju i prepliću novi i kultni plesni komadi, u koji rado dolaze velike baletne zvijezde i zanimljivi mladi umjetnici koje je svjetska kritika već najavila. U kontekstu Srbije i regije, ovaj je Festival donio novi ples, novu igru, i smisleno pridobijao publiku. Domaća kulturna javnost premijerno je pratila više od 120 vrhunskih naslova, upoznala najvažnije suvremene koreografske rukopise i otkrivala plesne produkcije u isto vrijeme kada i velike svjetske metropole. Festival je uspostavio standarde suvremene plesne i kazališne estetike i prikazujući vrhunske domete umjetničke igre pružio istinsku podršku domaćim profesionalnim plesačima, pedagozima, koreografima i mladim baletnim talentima.

Gotovo na samom početku, Festival je dobio nagradu Fonda Jelena Šantić, a UNESCO ga je 2006. proglasio vodećim plesnim projektom u regiji Jugoistočne Europe, nakon čega je uslijedio prijem u Svjetsku plesnu alijansu. Njemački časopis BalletTanz, označio je 2012. godine Beogradski festival igre kao ''najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta'' ili ''plesnog trendsetera''.

Deseto izdanje festivala otvorit će kanadska trupa Balet Jazz Montreal s četiri komada inspirirana gradskim životom, virtualnim svijetom kompjuterskih igrica, svjetlima i zvucima noći u megalopolisima, kombinacijom snažnog plesnog izraza i vrhunske tehnike te hip hopa, uličnog i džez plesa. Danski plesni teatar također po prvi put nastupa u Srbiji, s cjelovečernjim komadom naslovljenim Ljubavne pjesme koreografa Tima Rushtona. U Pančevu i Beogradu igrat će Brod luđaka koreografa Niva Sheinfelda i plesne skupine Oren Laor. Politički i društveno angažiran plesni komad ovog izraelskog koreografa donosi viđenje aktualnog trenutka, utjecaja medija na običnog čoveka i prikazuje svu besmislenost tumaranja u grupi. Jedan od najpoznatijih europskih koreografa Angelin Preljocaj dolazi po prvi put na Beogradski festival igre, sa svojom trupom Balet Preljocaj i najnovijom predstavom Ono što zovem Zaborav. Belgijska trupa Peeping Tom, odnosno koreografski dvojac Gabriela Carrizo i Franck Chartier, otkrit će labirint čudnih likova zarobljenih u svojevrsnoj zbrci svojih misli. Jedna od najstarijih europskih baletskih kompanija, Bečki državni balet, gostuje po prvi put u Srbiji, a prilikom njihova nastupa u Sava centru bit će dodijeljena nagrada balet-majstorici i šefici ansambla Vesni Orlić. Izmaglica u koreografiji Wang Juan Juan i izvođenju Pekinškog plesnog teatra, pružit će kreativni osvrt na ekonomsku i ekološku krizu s početka stoljeća. Dvije večeri zaredom švicarska trupa Alias predstavit će koncept i koreografiju Guilherma Botelhoa naslovljenu Težina spužve. MaggoDanza, talijanska baletna kompanija s dugom tradicijom, stiže s novim čitanjem glazbe Igora Stravinskog, s posve mladim superiornim plesačima i potpisom dvojice koreografa koji su trenutno među najpopularnijima u Europi, Francescom Ventrigliom i Andonisom Foniadakisom. Ova će predstava igrati i u Novome Sadu. Wim Vandekeybus, flamanski plesač, koreograf i filmaš, sa svojom trupom Ultima Vez osvojio je kritiku i publiku naslovom Booty Looting, premijerno izvedenim na Bijenalu igre u Veneciji u rujnu 2012. godine. Festival će zatvoriti koreograf Alexander Ekman i švedski Cullberg Ballet s triptihom Studija zabave.

''Beogradski festival igre puni deset godina. To je važna prilika za podsjećanje na povijesni put i impozantan rast koji  je prošao. BDF je znao, možda više od bilo kojeg festivala u Europi, osjetiti promjene i senzibilitet područja zahvaljujući kulturnoj viziji i incijativi direktorice Aje Jung, koja je hrabro i profesionalno postala nositeljica promjena i ostvarila međunarodni uspjeh manifestacije'', napisala je Maria Luisa Buzzi za milanski časopis Danza e Danza. Beogradski festival igre održat će se u travnju u Beogradu, Pančevu i Novom Sadu, a sve informacije pronađite ovdje.

KP / BDF / Na fotografiji: Peeping Tom, For rent

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.01.2013