Plesno propitivanje nestalnosti života | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Plesno propitivanje nestalnosti života

Predstava Dark Union, u središtu koje je tragična priča mladog bračnog para, nastala je u suradnji ljubljanske kompanije EN-KNAP i uglednog koreografa Josefa Nadja.

14.11.2018 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 14. studenog s početkom u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru gostuje predstava Dark Union čiju koreografiju potpisuje ugledni plesni umjetnik Josef Nadj, a izvodi plesna kompanija EN-KNAP iz Ljubljane.

Kako stoji u službenoj najavi, "u središtu Dark Uniona tragična je priča mladog bračnog para, koji će doživjeti samo nekoliko kratkih trenutaka sreće prije nego što ih pokosi prolaznost života. Evocirajući mračno vrijeme puno emocija, predstava postavlja pitanja o prolaznosti i nestalnosti života te uspoređuje dva odnosa: onaj između muškarca i žene i onaj između života i smrti".

Iztok Kovač, umjetnički voditelj skupine suvremenog plesa EN-KNAP, pozvao je 2017. koreografa Josefa Nadja da obnovi svoju prvu koreografiju Pekinška patka (1987.). Za Nadja obnova tog djela predstavlja završetak tridesetogodišnjeg ciklusa i početak novog kreativnog razdoblja. U suradnji s plesačima iz izvornog djela izdvojio je jednu temu koja je poslužila kao temelj predstave Dark Union

Joseph Nadj bio je direktor Nacionalnog koreografskog centra u Orléansu. od 1995. do 2016. godine. Od 2017., živi u Parizu i radi sa svojom novom kompanijom Atelier 3+1

Grupa EN-KNAP, predvođena svojim osnivačem Iztokom Kovačem, jedina je stalna suvremenoplesna kompanija u Sloveniji. Od svog osnutka prije deset godina, EN-KNAP je radio s više od 30 slovenskih i inozemnih koreografa i kazališnih redatelja i stvorio repertoar od 26 cjelovečernjih predstava i jednog plesnog filma. Uz više od 50 nastupa u Sloveniji godišnje, kompanija redovito ide na međunarodne turneje.

Video trailer predstave moguće je pogledati na sljedećoj poveznici.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 08.11.2018