Plexus | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Plexus

Na novoj izložbi u Galeriji Galženica izlažu Maddalena Mauri, Kata Mijatović, Nika Radić, Davor Sanvincenti

11.11.2011 - 25.11.2011 , Velika Gorica - Galerija Galženica
  • A
  • +
  • -

"Iako estetski oblikovani, upravo komodificirani, nadamo se da radovi na ovoj izložbi ukazuju na pojave i procese koji se na neki način, više od drugih, opiru oblikovanju. Bilo da je riječ o nečujnom postojanju elektromagnetskih polja ionosphere, zvukovima koji su toliko delikatni da nam za njihovo registiranje nije dovoljan samo tehnički savršen snimač, nego ih možemo snimiti samo u prostorima nezasićenim zvukom, kao u radu Davora Sanvincentija; bilo da je riječ o često redundantnom prepričavanju snova, o možda jednom od najsloženijih prijevoda u našoj kulturi - podsvijesti u svijest, prirode u kulturu i opet natrag - koji redovito iznevjerava naša očekivanja, kao u radu Kate Mijatović - čini se da uvijek imamo posla s nečim nestvarnim, pomalo sablasnim. Možda ne prema oblikovanju, u smislu arhitekture i uređenja interijera, ali sasvim sigurno prema kontroli, istu količinu nepovjerenja imaju i radovi Maddalene Mauri i Nike Radić. (...) Izmjena se privatnih prostora življenja s unutarnjim prostorima duše tako nameće kao pogodna reprezentacija ove izložbe. No, umjesto slike ruskih Matrjoški koje u vlastitoj unutrašnjosti ne kriju ništa drugo doli još jednu identičnu Matrjošku, tu bi alternaciju možda bolje predstavljala parafraza poznatog Camusovog paradoksa: čovjeka koji sjedi sam u svojoj sobi moramo zamisliti kao slobodnog", piše Klaudio Štefančić u predgovoru izložbi .

Maddalena Mauri je rođena u Rimu, a živi i radi u Viterbu. Bila je dugogodišnja suradnica Konfederacije radničkih sindikata u Italiji, za koju je radila postere i umjetničke instalacije, a u zbirci umjetnina Konfederacije radničkih sindikata nalazi joj se nekoliko radova.

Kata Mijatović rođena je 1956. godine u Branjini, Hrvatska. Bavi se performansom i video radovima. Bila je članica neformalne umjetničke grupe Močvara (1988.-1991.) Od 1998. sa svojim partnerom Zoranom Pavelićem aktivno sudjeluje u organizaciji Baranjske likovne kolonije.

Nika Radić rođena je 1968. godine u Zagrebu, Hrvatska. Radi u mediju kiparstva i videa. U svom radu često problematizira pitanja prijenosa poruke, govorne i jezične, ali i umjetničke, te istražuje komunikaciju djela s publikom. Izlagala je na mnogim samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Davor Sanvincenti rođen je u Kopru 1979. godine. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Rijeci, odsjek za psihologiju; Europskom Institutu za Dizajn u Milanu, smjer interakcije na odsjeku vizualnih medija; Umjetničkoj akademiji Brera u Milanu, odsjek za multimediju i Elektro akustičnom informatičkom centru Argon u Milanu, oblikovanje zvuka i medijalno programiranje umjetničkih akcija. Izlaže od 2001. U posljednjih 5 godina 9 je puta nagrađivan za svoj rad.Skupna izložba Plexus bit će otvorena 11. studenog u 19 sati u velikogoričkoj Galeriji Galženica.Foto: Madalena Mauri, A strictly personal story


Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 07.11.2011