Pluralizam interesa i sinkretizam umjetnosti | kulturpunkt

Audio

Pluralizam interesa i sinkretizam umjetnosti

Autorica: Petra Bolić

U sklopu Kulturpunktove novinarske školice razgovaramo s dva autora, pjesnika i prozaista, Danilom Lučićem i Bojanom Krištofićem.

  • A
  • +
  • -

Ispitivanje granica vlastite poetike često rezultira i novim formama. Kako su nastale i kako zvuče kratke priče beogradskog pjesnika Danila Lučića

Danilo Lučić čita nam ulomke iz zbirke Sazrevanje modrica koju je 2020. objavio Durieux. Unatoč drugom lockdownu koji nas je zatekao, Danilo je našao put od Beograda do Zagreba i otkriva nam zašto se uputio prema Mljetu. Razgovaramo s njim o protočnosti književnosti unutar postjugoslavenskog kulturnog polja, ali saznajemo i koji mu je bio inicijalni poriv za hvatanje u koštac s proznim formama. Naime, do sada nam je poznat prvenstveno kao pjesnik. Radi li se o nekom osobnom eksperimentu, ispitivanju poroznosti granica vlastite poetike ili pak jednostavno – o potrebi da se izrazi pa je izraz sam pronašao formu?

S Bojan Krištofićem razgovarali smo o raznim sferama umjetnosti i njihovom prožimanju.  

U radu Bojana Krištofića naizgled dominira vizualni izražaj, ali uz pisanje likovne kritike te teorijskih i publicističkih tekstova, Bojan je i pjesnik. U razgovoru smo se dotaknuli sveprisutne simbioze raznih sfera suvremene umjetnosti, ali i uloge društvenih mreža te novih medija u prenošenju i približavanju umjetnosti publici. Saznali smo ponešto o kritici i manjku prostora za nju, stripu i njegovoj publici danas u Hrvatskoj, o uredničkom radu, Atelijerima Žitnjak i Bojanovim planovima za novu knjigu te kako je na njegov umjetnički izražaj utjecala nagrada za književnost na društvenim mrežama Post scriptum

 

Mentorstvo, montaža i produkcija: Ljubica Letinić

Kulturpunktova novinarska školica jednosemestralni je obrazovni program u sklopu kojeg mladi autori imaju priliku usvojiti temeljne vještine novinarskog zanata te znanja o ključnim karakteristikama, povijesnom razvoju i procesima kulturnih i umjetničkih praksi koje nastaju prvenstveno u izvaninstitucionalnom kontekstu. Kulturpunktova novinarska školica trenutno je jedini opsežniji program neformalnog novinarskog obrazovanja na temu suvremene kulture i umjetnosti. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.02.2021