Pobjednici 20. DHF-a | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Pobjednici 20. DHF-a

Film Onda vidim Tanju Jurja Lerotića osvojio je tri nagrade, a prate ga Nogomet Ane Hušman i Ratni reporteri Silvestra Kolbasa s po dvije nagrade.

  • A
  • +
  • -

Na ovogodišnjim, jubilarnim Danima hrvatskog filma za festivalske nagrade natjecalo se 115 filmova, a o nagradama je odlučio ocjenjivački sud kojeg su činili Alemka Lisinski, Radislav Jovanov Gonzo i Ante Tomić.

Prema njihovoj odluci veliku nagradu za najbolji film - Grand Prix pripala je Jurju Lerotiću za film Onda vidim Tanju, a Hulahopu nagradu za produkciju ovog filma. Za najbolju režiju nagrađena je Ana Hušman za film Nogomet, a najbolje glumačko ostvarenje pripada Marini Vodeničar za ulogu u filmu Pametnice. Najbolji scenarij Popravilište za roditelje potpisuje Tanja Kirhmajer, a za najbolju montažu nagrađeni su Staša Čelan, Ivor Ivezić i Antun Balog za film Ratni reporteri. Najbolju glazbu potpisuju Jurica Neven Ferina i Pavle Miholjević u filmu Poplava, a za najbolju kameru nagrađen je Vedran Šamanović za film Pustara. Najbolji  debitant je Mario Mlakar, a publika je najboljim filmom ocijenila Zaustavljeni glas Višnje Starešine.

Nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film pripala je Jurju Lerotiću za Onda vidim Tanju, za najbolji dokumentarni film Silvestru Kolbasu i filmu Ratni reporteri, a za najbolji animirani Simonu Bogojeviću Narathu za Cvijet bitke.

Najboljim eksperimentalnim filmom proglašen je Nogomet Ane Hušman, glazbenim spotom Rokambol - za nas u režiji Josipa Viskovića, a najboljim namjenskim filmom Animafest Zagreb 2010 Saše Bana.

Zlatna uljanica, nagrada koju dodjeljuje ocjenjivački sud katoličkog tjednika Glas koncila za promicanje etičkih vrijednosti na filmu pripala je Jadranu Puhariću za film Gospođa Nada, a nagradu Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja za najboljeg autora do 30 godina starosti osvojila je Hana Jušić za film Zimica.

Na Salonu odbijenih nagradu je osvojio film Trbuhom za kruhom Svena Gorjanca Fabića i Josipa Bolonića.

Izvor: Kultura promjene

 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 11.04.2011