Pobjednici ETNOFILm-a | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Pobjednici ETNOFILm-a

Trodnevna rovinjska manifestacija Etnografskog muzeja Istre, ove godine niže rekorde na nekoliko razina - od broja prijavljenih i prikazanih filmova, preko broja dodijeljenih nagrada do broj

  • A
  • +
  • -

Treći ETNOFILm - međunarodni festival etnografskog filma, zatvoren u nedjelju, 10. travnja svečanom dodjelom nagrada. Za natjecateljski program ovogodišnjeg ETNOFILma zaslužna je selektorica Sanja Puljar D'Alessio, a u žiriju kojim je predsjedala Ariella Ben-Dov, direktorica najstarijeg američkog festivala dokumentarnog i etnografskog filma - Margaret Mead Film and Video Festival, bili su i Ljiljana Šišmanović, scenaristica, redateljica i urednica na HRT-u te Saša Srećković, kustos i menadžer beogradskog Međunarodnog festivala etnografskog filma.

U kategoriji filmova čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi, nagrada je dodijeljena rumunjskom filmu Bird's Way redateljiskog dvojca Trencsényi Kláre i Vlada Naumescua te irskom Promise and Unrest Alana Grossmana i Aine O'Brien. Bird's way gradi priču o ruskoj ortodoksnoj zajednici Starovjeri u Rumunjskoj i njenom suočavanju s procesima modernizacije i migracije mladih, a Promise and Unrest nudi etnografski portret majčinstva filipinske migrantice, snimljen kombiniranjem naracije majke i kćeri kroz petogodišnju suradnju autora filma i glavnih akterica.

U kategoriji filmova čiji autori nisu etnolozi/antropolozi, nagrađen je film My Land američkog redatelja Jasona Burlagea, meditativna i živopisna priča o Felicianu iz Perua koja otkriva njegovu podvojenost između želje za tradicijskim načinom života i potrebe da svome sinu omogući bolji život u gradu.

Najboljim filmom televizijske produkcije proglašen je domaći film Kruha služiti redatelja Ive Kuzmanića, a donosi priču o legendarnoj pekari Trajković. Reputacija pekare, koja se na istoj adresi u zagrebačkoj Novoj Vesi nalazi još od 1925. godine, a čiji vlasnik pripada trećoj generaciji pekara u obitelji, temelji se na kvartovskoj usmenoj predaji.

U kategoriji najboljeg studentskog filma, nagrađena je litvanska redateljica Ausra Linkenviciute za film Anything But Black, duhovitu je i autorefleksivnu priča o običaju pripremanja vlastite pogrebne odjeće u ruralnim krajevima Litve.

U sklopu festivala održana je i prva međunarodna, integralna radionica vizualne antropologije pod vodstvom danskog vizualnog antropologa Christiana Suhr Nielsena, montažera Vladimira Gojuna te snimatelja Davora Konjikušića. Radionicu je pohađalo petnaest međunarodnih studenata, a desetak kratkih filmova snimljenih za vrijeme trajanja radionice, tematskih vezanih uz rovinjsku svakodnevicu, predstavljeno je u Zavičajnom muzeju grada Rovinja za vrijeme trajanja festivala. 

ETNOFILm festival uskoro će se predstaviti i zagrebačkoj publici gostovanjem krajem travnja u kinu Grič gdje će biti projicirani ovogodišnji pobjednički filmovi.

Izvor: ETNOFILm


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 13.04.2011