Pobuditi tuđu empatiju | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pobuditi tuđu empatiju

Izložba Svatko stoji u svjetlu drugoga želi skrenuti pozornost s uzroka na posljedicu, s trenutka nasilnog djelovanja na neodređeno vrijeme trpljenja.

22.04.2016 - 21.05.2016 , Velika Gorica - Galerija Galženica
  • A
  • +
  • -

Izložba Svatko stoji u svjetlu drugoga u Galeriji Galženica ima za cilj ukazati na nasilje iz pozicije žrtve nasilja. Umjetnički radovi, odnosno izlošci tom traumatičnom iskustvu pristupaju dvojako: ili je riječ o osobnom iskustvu ili o pokušaju da se o nasilju i posljedicama do kojih ono dovodi progovori u jednom širem – povijesnom, čak metafizičkom – kontekstu. 

U bezbrojnim pokušajima da se odredi priroda i funkcija umjetnosti u suvremenom svijetu, upada u oči onaj koji posebnost umjetničkog rada vidi u sposobnosti umjetnika da suosjeća s drugima, da se uživi u ono što prikazuje. Premda se ovo lucidno određenje odnosi, prije svega, na književnost, odnosno na ulogu koju u njoj imaju izmišljene osobe, čini se da se može primijeniti i u slučaju ove izložbe, čak i kada je riječ o autobiografskoj poziciji, jer kao da se subjekt morao nekako udvojiti da bi mogao pristupiti žarištu svoje traume. 

Ova izložba želi skrenuti pozornost s uzroka na posljedicu, s trenutka nasilnog djelovanja na neodređeno vrijeme trpljenja, na „dan poslije”. Ona želi pobuditi tuđu empatiju, ali zna da suosjećanje nije dovoljno. Trauma, koliko god duboka, uvijek je društvena; ona se pojavljuje u zajednici i samo joj se u zajednici može ponovno prići, samo ju se među Drugima možda može riješiti. 

Na izložbi otvorenoj od 22. travnja do 21. svibnja sudjeluju Raymond Carver, Milan Božić, Tomislav Gotovac, Sven Klobučar, Primo Levi, Ana Opalić, Terence Malick, Iris Mihatov Miočić, Ana Mušćet, Ana Opalić, Berislav Šimičić, Roberta Vilić, Sandra Vitaljić i Centar Meleta iz Zagreba.

Kustos je Klaudio Štefančić, stručna suradnica Tamara Sertić, a postav izložbe potpisuju Nina Bačun i Roberta Bratović.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.04.2016