Počele Perforacije u New Yorku | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Počele Perforacije u New Yorku

U njujorškom kazalištu La MaMA u petak, 11. ožujka počelo je američko izdanje festivala Perforacije koji će u 7 dana predstaviti 12 predstava iz regije.

  • A
  • +
  • -
Festival Perforacije pokrenula je 2009. godine udruga Domino s namjerom da poveća vidljivost nezavisne produkcije izvedbenih umjetnosti iz regije. Festival je od samih početaka decentralizirao svoje djelovanje, pa se odvijao u nekoliko hrvatskih gradova, Dubrovniku, Rijeci i Zagrebu, a ove godine se izmjestio i na drugi kontinent, smještajući se u New York i partnersko kazalište La MaMa koje već ima povijest predstavljanja umjetnika iz ovih krajeva. Festival je otvoren predstavom Ive Dimcheva, bugarskog umjetnika, nakon kojeg je dan kasnije nastupila zagrebačka skupina BADco. izvodeći čak dva puta svoju predstavu. Iz organizacije festivala javljaju da su ove prve dvije predstave s festivalskog programa potpuno rasprodane. 

Bugarski umjetnik Ivo Dimchev, bio je nekoliko puta gost u Hrvatskoj, a njegova predstava Lily Handel, s kojom je festival otvoren, izvedena je širom svijeta već više od 200 puta. Dimchev je istakao da je za njega čast biti dijelom festivala koji prezentira regionalnu scenu u New Yorku, a važnost ovakvog kontekstualiziranog predstavljanja svog rada objasnio je sljedećim riječima: "Ukoliko prikazujem rad koji je u kontekstu festivala čitave regije, onda se on prihvaća posve drugačije nego kada dođem samo ja – iz 'nikuda'. Festival izvedbama pruža kontekst i utemeljenje, a mislim da se to odnosi i na druge predstave iz programa." 

Inicijativa koju je poduzela organizacija Domino slučaj je koji još nikada nije zabilježen u regiji. Naime, preseliti čitav festival "preko bare", kako to organizatori ističu, pothvat je na koji se nitko ne odlučuje lako. Kakav učinak festival ima za vidljivost regionalne izvedbene scene, umjetnički direktor Zvonimir Dobrović pojašnjava: "Sama činjenica da festival ima više od pedeset sudionika i da predstavlja dvanaest produkcija zaintrigirala je američku publiku, koja svojim odazivom potvrđuje da postoji veliko zanimanje za umjetnike iz Hrvatske i okolnih zemalja, i da se na ovakvim projektima treba i dalje raditi, jer upravo oni otvaraju nove mogućnosti umjetničkih suradnji."

Mia Yoo je na otvorenju spomenula i Ellen Stewart, nedavno preminulu utemeljiteljicu kazališta La Mama koja je oduvijek pokazivala interes za zemlje ove regije, te je naglasila da festival evocira njenu prisutnost i da se na neki način odvija i njoj u čast. Ivica Buljan, čija se predstava također nalazi u programu festivala, istakao je kako se ovaj korak izmještanja festivala u posve novo okruženje nastavlja na avangardni iskorak koncepta festivala Perforacije, koji svoja buduća izdanja opravdano može imati i u drugim svjetskim metropolama, ali i u zemljama trećeg svijeta.

Festival traje do 21. ožujka, a uključuje i predstave Proklet bio izdajica svoje zemlje u režiji Olivera Frljića, u kojemu se agresivnim tonom i pristupom raskrinkavaju jugoslavenski politički, kazališni i povijesni stereotipi, zatim radove slovenskih skupina Via Negativa i Mini Teatar s fascinantnom Senkom Bulić u izvedbi Ma & Al u režiji Ivice Buljana, te performanse Petre Kovačić, Željka Zorice i Igora Josifova, a zatvara se uz panel diskusiju o stanju umjetnosti na području Balkana koja će se održati na prestižnoj The New School for Social Research

 

Izvor: Perforacije / Foto: Ivo Dimchev, Lily Handel
Objavio/la dea [at] kulturpunkt.hr 13.03.2011