Početni kapital za odgovorno poslovanje | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Početni kapital za odgovorno poslovanje

Grad Zagreb dodijelio je sedam potpora socijalnim zadrugama za devet projekata namijenjenih razvoju društvenog poduzetništva.

Pripremila: Matija Mrakovčić

mini urbani vrt, zadruga Martinov plašt, FOTO: službena stranica zadruge

Grad Zagreb dodijelio je 27 potpora malim i srednjim poduzetnicima za internacionalizaciju poslovanja u ukupnom iznosu od 9,8 milijuna kuna, te sedam potpora socijalnim zadrugama za devet društvenih projekata, u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna kuna namijenjenih razvoju društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge. Potpore za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge namijenjene su za troškove uređenja i zakupa poslovnog prostora, nabavu opreme, alata, inventara, repromaterijala, promociju, marketing te plaće kao početni kapital za pokretanje poslovanja na društveno odgovoran način. Najniži iznos dodijeljene potpore po pojedinom projektu je 127 664 kune, a najviši 350 000 kuna. 

Potpore su dobile zadruga Pontes Salutis, zadruga Tehnointerijeri - zagrebački poslovno proizvodni centar, zadruga Saveza društava distrofičara, socijalna zadruga Kameleon, Prva zadruga studenata Tekstilno-Tehnološkog fakulteta u Zagrebu Fabric8 co-op, te su po dvije potpore dobile socijalno-uslužna zadruga Martinov plašt i Socijalna zadruga Humana nova Zagreb.

Socijalna zadruga Humana Nova osnovana je 2011. godine u sklopu projekta koji je provodio Autonomni centar - ACT. Glavni cilj projekta bio je povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, promicati socijalnu inkluziju i podići razinu svijesti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom razvojem održivih modela na lokalnoj i nacionalnoj razini. Humana Nova je odnedavno partner u međunarodnom projektu i kampanji koju je iniciralo njemačko fair trade poduzeće Dna Merch i u kojem se od svakog proizvoda dio novca uplaćuje za pomoć eksploatiranim azijskim radnicima. Indijska firma Fair&Organic poslat će u Čakovec svoj organski pamuk, gdje će Humana Nova šivati majice, a njihov hrvatski partner Printex stavljati printeve. Između ostalog, za 2016. godinu imaju u planu razvoj dizajnerske kolekcije za osobe s invaliditetom. Potporu Grada dobili su za razvoj, opremanje i pokretanje ReUse shopa te Regionalnog centra za ponovnu upotrebu u Zagrebu.

Zadruga Martinov plašt osnovana je 2011. i registrirana kao prva socijalno-uslužna zadruga u gradu Zagrebu. Pokrenuli su se radi zbrinjavanja najranjivijih, marginaliziranih skupina (osobe s invaliditetom, bivši ovisnici, dulje nezaposlene žene i osobe iznad 50 godina starosti, starci-samci), a svoje proizvodne djelatnosti ostvaruju kroz tzv. kućnu radinost (radionice osoba s invaliditetom i radionice za obitelji koje imaju stambene kredite - dodatna zarada; samačka domaćinstva, osobe koje se cjeloživotno obrazuju), te uslužne djelatnosti poput zadovoljavanje potreba obitelji kroz razne usluge, nezdravstvenu palijativnu skrb i kreativno osmišljavanje vremena raznih populacijskih skupina. Potporu Grada dobili su za projekt mini urbanog vrta prilagođenog osobama s invaliditetom te projekt koji potiče socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.01.2016

VEZANE VIJESTI

Karika koja nedostaje

Piše: Matija Mrakovčić
Institut Ivo Pilar objavio je izvještaj o stanju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj 2015. koji uključuje povijesni pregled, analizu nedavno donesene Strategije te bazu aktera.

Nosite svoju strast

Najmlađi član obitelji ACT Grupe, neprofitno društveno pooduzeće za izdavaštvo ACT Press, započeo je s radom.

Mi živimo posao koji radimo

Neprofitno društveno poduzeće ACT Konto dobitnik je nagrade za raznolikost ljudskih potencijala - Ključna razlika.