Počinje Criticize this! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Počinje Criticize this!

U sklopu projekta Criticize this! od 29. rujna do 2. listopada u Beogradu će biti održan prvi art modul na kojem sudjeluju Svetlana Slapšak, Nenad Veličković i Peter Klepec.

  • A
  • +
  • -

Partneri u regionalnom projektu Criticize this!, posvećenom afirmiranju uloge suvremene umjetnosti i značenju kritičkog promišljanja umjetničke produkcije u izgradnji demokratskog i otvorenog društva, organiziraju od 29. rujna do 2. listopada u Domu omladine Beograda seriju javnih predavanja međunarodnih stručnjaka, uz javnu diskusiju  o umjetničkoj kritici i interne seminare uglednih kritičara s mladim polaznicima iz regije.

U okviru prvog četvoromjesečnog art modula projekta Criticize this!, javna predavanja održat će Svetlana Slapšak, Nenad Veličković i Peter Klepec, koji će sudjelovati i u završnoj diskusiji, također otvorenoj za javnost.

Svetlana Slapšak održat će 29. rujna u 18 sati predavanje Šta istina i odgovornost rade u književnosti? (O situaciji književne kritike, upisane u odgovornost i odnos prema prošlosti). Peter Klepec govorit će 30. rujna u 18 sati na temu Vrijeme je za alternativu (Kriza politike i pozicija kulture), a Nenad Veličković će 1. listopada u 18 sati održati predavanje Iz lektire sto đavola vire (Zloupotreba književnosti u školi).

Predavači prvog Art modula sdjelovat će 1. listopada u 20 sati i u javnoj diskusiji na temu Kakva nam je kritika potrebna?, koju će moderirati Saša Ilić.

Predavači će održati i interne seminare na kojima će sudjelovati mentori u prvom art modulu projekta - ugledni kritičari u području književnosti, vizualnih i izvedbenih umjetnosti, kao i 11 mladih polaznika prvog art modula, odabranih na osnovu javnog natječaja koji je bio raspisan tijekom ljeta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Mentori Saša Ćirić i Boris Postnikov (književnost), Ivan Medenica i Igor Ružić (izvedbene umjetnosti), Miha Colner i Darka Radosavljević Vasiljević (vizualne umjetnosti), radit će s odabranim polaznicima na produkciji kritika koje će biti objavljivane na portalima organizatora projekta (Booksa.hr, Elektrobeton.net, Kulturpunkt.hr, Plima.org i SEEcult.org) i na portalu Eurozine.com, kao i u tiskanoj formi - u vidu podlistaka u dnevnicima Danas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora) te tjedniku Novosti (Hrvatska). 

Polaznici prvog Art modula za područje književnosti su: Nikola Đoković (Kragujevac), Lamija Neimarlija (Sarajevo), Leda Sutlović (Zagreb) i Ivan Telebar (Varaždin), za područje vizualnih umjetnosti: Ana Bogdanović (Beograd), Anita Kujundžić (Split) i Tihana Bertek (Zagreb), a za područje izvedbenih umjetnosti: Ivana Anić (Zagreb), Vanja Nikolić (Novi Sad), Nikola Skočajić (Beograd) i Sandro Siljan (Pula).

Projekt Criticize this! zamišljen je kao širenje prostora za kritičku diskusiju o suvremenoj umjetnosti. To je osobito važno danas, kada se u obzir uzmu izgledi zemalja u regiji za ulazak u Evropsku uniju i njihova potreba za usvajanjem evropskih vrijednosti tolerancije i interkulturalnog dijaloga. Kritika suvremene umjetnosti doprinosi tom dijalogu, jer otkriva način na koji suvremena umjetnost (de)konstruira nacionalne mitove, nacionalne identitete i poimanja koja se stvaraju o drugima, kao i način na koji se nosi sa traumatičnim pojavama u društvu.

Projekt stoga definiraju tri glavne teme: suočavanje s prošlošću, društvene promjene i identitet, pa će na njima i biti fokus kritika mladih polaznika.

Art moduli podrazumevaju intenzivan četvoromjesečni mentorski program koji mladim kritičarima omogućava stjecanje iskustva u pisanju kritika, te daje vidljivost objavljivanjem u različitim medijima. U sklopu projekta, bit će organizirana tri art modula, a svakom od njih prethodi natječaj za izbor polaznika. Art moduli započinju javnim predavanjima međunarodnih stručnjaka, nakon čega slijedi rad s mentorima i objavljivanje kritika. Mladi kritičari imat će priliku putovati po zemljama regije kako bi pratili umjetničku produkciju u svim zemljama i upoznali umjetnike. Osim kritika, napisat će i po jedan esej na temu suvremene umjetničke produkcije, a u tu svrhu najbolji od njih dobit će sredstva za istraživanje u drugim zemljama regije.

Projekt Criticize this! organiziraju Kulturtreger i Kurziv (Zagreb), KPZ Beton i SEEcult.org (Beograd) te Plima (Ulcinj), a financiran je u sklopu programa Kultura 2007-2013 EU. Partneri u realizaciji projekta su Danas, Pobjeda, Novosti i Eurozine.

Prvi art modul projekta Criticize this! organiziran je uz podršku Doma omladine Beograda.

Izvor: Criticize this!


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 27.09.2011