Pod toplinom naših prstiju | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pod toplinom naših prstiju

Tematska izložba umjetničkih knjiga obuhvatit će radove petnaest suvremenih umjetnika iz Zagreba, Rijeke i Novoga Mesta.

21.04.2015 - 30.04.2015 , Zagreb - Galerija ULUPUH
  • A
  • +
  • -

U utorak, 21. travnja, u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu, bit će otvorena tematska izložba umjetničkih knjiga s radovima petnaest suvremenih umjetnika iz Zagreba, Rijeke i Novoga Mesta (Slovenija).

"Gotovo da nema likovnoga umjetnika koji nije izradio barem jednu unikatnu umjetničku knjigu. Napravljena je možda bez namjere da se pokazuje drugima. Često je to jedna osebujna osobna usputna memorija, dnevnik ili emotivni zapis, riječ i slika u suglasju, vizualni eksperiment s tehnikama i oblicima, s materijalima i najrazličitijim papirima, crtežima, urezima, grafičkim otiscima dubokoga i visokoga tiska i reljefima. Umjetničke knjige najčešće se otvaraju i prelistavaju u rukavicama ili su postavljene u vitrinama. Ponekad se njihovi listovi vade iz kutija, pregledavaju s lijeve i desne strane istodobno, s lica i naličja, iz njihove nas unutrašnjosti iznenađuju skriveni likovi i poruke, perforacije i figure. Umjetničke knjige rijetko stoje na policama. One su publici na ogled ponuđene na stolovima i postamentima nadohvat ruke. One žive pod toplinom naših prstiju i očitavaju se pogledima. (…) Na ovu izložbu pozvali smo umjetnike koji se već duže vrijeme bave izradom, eksperimentiranjem i popularizacijom umjetničke  knjige.(…)   željeli smo otvoriti zanimljivu kreativnu temu i potaknuti razmišljanje o tome što nam knjiga znači danas, u doba SMS-a i odustajanja od čitanja i pisanja rukom, a u sveprisutnom svijetu slika i medija", zapisala je u predgovoru izložbe kustosica Dorotea Jendrić.

Izlažu Nevenka Arbanas, Maja S. Franković, Irena Frantal, Iva Gobić, Frana Grbić, Igor Konjušak, Organizam (Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić), Janko Orač, Zdenka Pozaić, Ivana Rod, Emanuela Santini, Celestina Vičević, Ana Vivoda, Anton Vrlić, Mia Vučić. Izložba je uvrštena u program Noći knjige koji se ove godine održava 23. travnja.

Izložba će se moći pogledati do 30. travnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.04.2015