Podizanje kvalitete javnog prostora | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Podizanje kvalitete javnog prostora

U sklopu projekta Ars Publicae raspisan je javni natječaj za privremenu umjetničku intervenciju na temu ovogodišnjeg programa Voda i javni prostor.

Pripremila: Martina Domladovac
  • A
  • +
  • -

U sklopu projekta Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) raspisan je javni natječaj za privremenu umjetničku intervenciju na temu ovogodišnjeg programa Voda i javni prostor. Projekt Ars Publicae pokrenut je 2010. godine u Zagrebu, a primarno se bavi pitanjima umjetničkog sadržaja u javnom prostoru te javnim prostorom općenito. Projekt je jedinstven u RH po kombiniranju kulturno-umjetničkog i istraživačkog rada s aktivističkim djelovanjem i zagovaranjem javnih dobara pred javnom upravom, što se provodi u suradnji s volonterskom platformom 1POSTOZAGRAD.

Programom Voda i javni prostor tijekom 2016. godine u fokusu je pitanje (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, voda kao element javnog prostora te općenito voda kao javno dobro. Cilj programa je afirmacija, zagovaranje i podizanje kvalitete javnog prostora i oblikovanja grada posredstvom suvremene umjetničke, kulturne i refleksivne produkcije te poticanje umjetničkih intervencija i performativnih akcija s namjerom propitivanja prostornih politika, poimanja javnog dobra, načina na koji nastaje izgrađeni okoliš, te planiranja njegovog oblika i sadržaja.

U sklopu natječaja Ars Publicae i programa Tromostovlje, u listopadu 2015. godine izveden je rad Katerine Duda i Vlatke Blakšić, Zicni se! Rad se sastojao od gerilskog postavljanja klupica za sjedenje na Savskom okretištu, koji unatoč visokoj frekvenciji putnika nikad nije adekvatno uređen te je još uvijek bez temeljne komunalne opreme i osnovnih potreba poput javnog wc-a, besplatne pitke vode ili - klupa. Instalacija ove nadogradnje, odnosno postavljanje posebnih montažnih sjedišta na zaštitnu ogradu koju putnici ionako već koriste kao odmorište, pretpostavljala je "uključivanje građana u njezino postavljanje kao i promišljanje prostora koji svakodnevno koriste".  

Temeljem ovogodišnjeg natječaja odabrat će se jedan prijedlog koji će se realizirati u okviru aktivnosti projekta u 2016. godini. Umjetnička intervencija može poslužiti kao povod stvaranja znanja o gradu i njegovim potencijalima s posebnim naglaskom na stremljenja podizanja kvalitete javnog prostora, kulture prostora općenito te osobito svjesnosti o vodi kao javnom dobru te pitanje (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba. Tema vode u javnom prostoru uključuje izvore, česme, pumpe, fontane, postojeće ili napuštene bazene, bunare, slapove, brzace, potoke i njihove vidljive i nevidljive tokove, rijeku Savu i njene rukavce, sprudove, gradska jezera, postojeće i nekadašnje otoke, kišu, lokve, žljebove, poplave, vodoopskrbnu i općenito infrastrukturu vezanu uz vodu u gradu (elementi kao što su kanali, šahtovi, mostovi itd.), gradski nomenklaturu vezanu uz vodu i sve ostale urbane momente koji se mogu dovesti u direktnu ili indirektnu vezu s temom programa, stoji u natječaju.

Uvjete natječaja otvorenog do 15. svibnja 2016. godine, potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 18.04.2016

VEZANE VIJESTI

Važno je (imati gdje) sjesti

Pripremio: Vatroslav Miloš

Kolaborativni umjetnički projekt u javnom prostoru Zicni se!, unatoč protivljenju gradske vlasti, izveden je 1. listopada na Savskom mostu u Zagrebu.

Tematske šetnje Zagrebom

Pripremila: Martina Domladovac

Seminar za hodače želi detektirati i pokretati inicijative poboljšanja javnog prostora grada.

Grad kao sociološki i umjetnički eksperiment

Razgovarao: Vatroslav Miloš
O ACTOPOLIS-u, transnacionalnom umjetničkom laboratoriju koji propituje aktualnu situaciju i budućnost urbanoga života, razgovaramo s kustosicom Anom Danom Beroš.