Podižući zavjesu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Podižući zavjesu

Usporedni događaj 14. Venecijanskog bijenala arhitekture istražuje ključne elemente u promjenama arhitektonskog diskursa srednje i srednjoistočne Europe.

Veljko Oluić, Tonči Žarnić, Iva Letilović, Ivan Rupnik: Prije i poslije urbanistike, istraživački projekt, 1999.

  • A
  • +
  • -

Izložba Lifting The Curtain – Central European Architectural Networks, usporedni događaj 14. Venecijanskog bijenala arhitekture, otvorena je 7. lipnja u prostoru suvremene umjetnosti Officina delle Zattere. Organizator je izložbe Polish Modern Art Foundation (PMAF) iz Varšave, a kustosi Sarmen Beglarian, Piotr Bujas, Igor Kovačević, Iris Meder, Maroje Mrduljaš i Samu Szemerey.

Projekt Lifting The Curtain istražuje ključne elemente u promjenama arhitektonskog diskursa iz drugačije perspektive. Razvoj arhitekture shvaća se kao rezultat složenih interakcija između materijalne i nematerijalne produkcije u kojima mnogi akteri konstituiraju mreže i razmjenjuju znanje. U zaokretu od narativa koji se fokusiraju na nacionalne povijesti ili na "objekte", izložba se usmjerava prema mehanizmima produkcije arhitektonskog diskursa. Izložba se tako bavi raznim oblicima kolektivne kreativnosti kao što su multidisciplinarne institucije ili samorganizirane grupe, projektima i događajima koji su bili rezultat međunarodnih suradnji, te istraživanjima i praksama koje su proširivale granice arhitektonskog djelovanja. 

Tridesetak studijskih tema je organizirano u šest tematskih cjelina: Suradnje, Istraživanje, Eksperimenti, Susreti, Razmjene i Javnost, a prikazane su raznolike teme iz Hrvatske, poput časopisa Zenit i rada Josipa Seissela, Radne grupe Zagreb (1932.–1933.), kratkotrajnog jugoslavenskog ogranka CIAM-a (Međunarodnog kongresa moderne arhitekture), sinturbanizma Vjenceslava Richtera, jadranskih regionalnih projekata razvijanih od 1967. do 1972. godine u Urbanističkom institutu Hrvatske, serije seminara Okviri metropole u Zagrebu, u organizaciji zagrebačkoga Gradskog zavoda za planiranje razvoja i zaštitu čovjekova okoliša i u suradnji s Institutom Berlage iz Amsterdama, pojedinih arhitekata ili brojnih drugih tema koje se dotiču hrvatskoga kulturnog i fizičkog prostora, poput Bata-gradova (Borovo naselje), Poljskog državnog instituta za konzervaciju kulturnih dobara, Piranskih dana arhitekture, ili pak u temama sudjeluju i imaju važnu ulogu protagonisti iz Hrvatske, poput obnove Skopja nakon potresa ili EXPO-a u Bruxellesu 1958. godine.

Izložba, otvorena do 23. studenog, pokazat će da su srednja i srednjoistočna Europa bile i još uvijek jesu znatno dinamičnije kulturne sredine nego što se uobičajeno misli, kao što će i ocrtati sličnosti i veze arhitektonske teorije i prakse koje do danas nisu bile komparativno promatrane. Na taj će se način otvoriti šira interpretativna perspektiva koja će pomoći boljem razumijevanju proizvodnje i razmjene arhitektonskih znanja na presjecištu kultura, tehnika i politika.

Izložba je početna točka višegodišnjega istraživačkog projekta kroz novoformirane mreže NGO-a u arhitekturi, čime se dalje razvija proces povezivanja i razmjene znanja u suvremenom kontekstu. Mrežu, među ostalima, čine arhitektonska istraživačka srednjoeuropska mreža TRACE, praški centar za srednjoeuropsku arhitekturu CCEA, budimpeštanski centar za suvremenu arhitekturu KEK, bečko arhitektonsko udruženje ÖGFA te splitsko-zagrebačka Platforma 9,81.

Izvor: Platforma 9,81

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.06.2014