Podli, podli psalmi | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Podli, podli psalmi

Na tribini Od riječi do riječi gostuju Muanis Sinanović iz Ljubljane i Bojan Savić Ostojić iz Beograda.

11.04.2017 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U utorak, 11. travnja, u 19 sati u Booksi će, u sklopu Književnog budoara, na tribini Od riječi do riječi gostovati dva mlada autora - Muanis Sinanović dolazi iz Ljubljane, piše poeziju, prozu, književnu kritiku, te kritičke tekstove i osvrte na različite teme iz oblasti kulture, društva, politike i medija; Bojan Savić Ostojić dolazi iz Beograda, piše prvenstveno poeziju, ali i druge književne forme, a posljednjih se godina intenzivno bavi i uredničkim i izdavačkim radom.

U Zagrebu će se predstaviti novim autorskim knjigama – dvojezičnim srpsko-slovenskim izdanjem Sinanovićeve poezije Izohipse, njegovim romanom u rukopisu Anastrofa, te Savić Ostojićevom zbirkom aforizama i zapisa Podli, podli psalmi – kao i edicijom Knjižuljak koju Savić Ostojić uređuje; međutim, s obojicom namjeravamo razgovarati i o širokom spektru aktualnih tema mimo ovih aktualnih povoda.

Naime, i Sinanović i Savić Ostojić svojim se djelovanjem izrazito naslanjaju na "regionalni", postjugoslavenski kontekst. Sinanović to čini manifestno, pokušavajući kroz svoje polemičke tekstove, ali i kroz svoju autorsku književnost, izgraditi poziciju koja ne bi bila ukorijenjena ni u jednom partikularnom nacionalnom književnom polju. Savić Ostojićevo "transnacionalno" djelovanje prvenstveno dolazi do izražaja kroz urednički rad u internetskom časopisu za književnost Agon, te, osobito, kroz izdavački i urednički angažman na Knjižuljku – jedinstvenoj "alternativnoj" književnoj ediciji na našim prostorima. 

S ovom dvojicom svestranih autora iz različitih će se uglova razgovarati o književnim i kulturnim prilikama u "regiji", a neke od tema koje će se pritom dotaknuti su: potreba i mogućnosti djelovanja onkraj nacionalnih i državnih razgraničenja; perspektive alternativnih i/ili gerilskih izdavačkih politika; položaj i recepcija poezije i kritike u sadašnjoj medijskoj konstelaciji; dominantne, emergentne i potisnute tendencije u književnom polju (poljima); pitanje političnosti i/ili radikalnosti književnog teksta danas i ovdje.

Tribinu Od riječi do riječi osmišljava i vodi Dinko Kreho.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.04.2017