Podrška preuzimanju odgovornosti | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Podrška preuzimanju odgovornosti

Udruga Status:M, posvećena stvaranju nenasilne, tolerantne, solidarne i rodno ravnopravne okoline, pokreće projekt Budi Muško Klubovi u četiri tehničke škole.

  • A
  • +
  • -

Status:M je udruga osnovana 2006. godine koja mladim ljudima pruža potrebne životne vještine i znanja u nastojanju da izgrade sebe i stvore okolinu koja je nenasilna, tolerantna, solidarna i rodno ravnopravna, a posebno su usredotočeni na rad s mladim muškarcima. Udrugu čini 60 članova i članica različitih profila te više od stotinu volontera i volonterki.

Kroz M-centar kontinuirano rade na osvještavanju javnosti o važnosti uključenja muškaraca u procese postizanja rodne ravnopravnosti putem društvenih medija.

Organizacija pokreće Budi Muško Klubove u četiri tehničke škole, projekt koji okuplja mladiće potičući ih i inspirirajući da mijenjaju društvo te predstavljaju pozitivan primjer i uzor svojim vršnjacima, promovirajući ponašanje koje ne uključuje nasilje i zdravstvene rizike pod izlikom dokazivanja muškosti. To se postiže tako da mladići najprije prolaze kroz edukaciju, odnosno niz interaktivnih radionica koje se bave temama poput prevencije nasilnog ponašanja među mladima, zatim promocije rodno ravnopravnih normi te izgradnje zdravih životnih stilova. 

Nakon provedene edukacije, mladićima se kroz Budi Muško Klubove nastavlja kontinuirano pružati podrška za preuzimanje odgovornosti kroz vršnjačku grupu. U ovom procesu izuzetno važno mjesto imaju škole za koje Status:M organizira i posebne, dodatne edukacije u obliku stručnih skupova. Program se provodi u sklopu međunarodnog projekta koji uključuje i Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo te je u njemu tijekom proteklih godina samo u Hrvatskoj sudjelovalo više od 5000 mladića u dobi od 13 do 19 godina. 

Također, organizacija pokreće internetski tečaj Inicijativa mladića, inovativan i moderan alat namijenjen edukaciji osoba koje u svom radu potiču pozitivan pristup razvoju mladića. Pomoću ovog tečaja, radnicima i radnicama s mladima omogućuje se da na jedan vrlo zanimljiv i dinamičan te vremenski prilagodljiv način steknu potrebna znanja i vještine za rad s mladima, posebno mladićima. 

Povodom toga, Status:M će od 31. siječnja do 2. veljače u Ravnoj Gori održati prezentaciju ovog internetskog tečaja za nastavno osoblje četiri tehničke škole, odnosno Strojarsku tehničku školu Fausta Vrančića iz Zagreba, Prvu tehničku školu Tesla iz Zagreba, Strukovnu školu Gospić te Srednju školu Valpovo. 

Više o organizaciji i navedenim projektima potražite na službenim stranicama Statusa:M.

Izvor: Status:M / Fotografija: Alobos Life

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 31.01.2014