Područja nepostojećeg | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Područja nepostojećeg

Izbor iz tjedna u medijima: od zastava nepostojećih država ispred postojećih institucija, preko opstrukcije Jasenovca, do kriminalizacije pobačaja.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Hana Grgić

Hrvatska je ovih dana prilično besmislena zemlja. Teško se oteti dojmu da je i inače tako, ali ono što taj dojam svakako pojačava reformski je duh koji je - poput prevrtljivog proljeća - prožeo sve kutke “naše zemlje”. Primjerice, to zasigurno niste znali, ali pred Ministarstvom branitelja, uz zastave Republike Hrvatske i Europske, ponosno se vijori zastava jedne nepostojeće paradržave. Primjetio je to Ivan Kišić na Twitteru, a na pitanje o kakvoj se točno zastavi radi, sa službenog profila Vlade odgovoreno mu je da je to zastava “tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne”. O svemu tome obaviješteni su i samo Ministarstvo Branitelja, koje nije dalo odobrenje za postavljanje zastave, i MUP koji je promptno ustvrdio da se u “pogledu njenog isticanja ne bi mogle primijeniti odredbe Zakona o grbu, zastavi i himni RH. Možda onda ne bi bilo loše da se primjeni član 26. još uvijek važećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji kaže: “Tko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM”. Uz, dakako, prikladnu kaznu u nepostojećoj valuti. 

U području nepostojećeg djeluje i Hrvatska nacionalna platforma čiji su predstavnici, na čelu s Markom Juričem s Televizije Z1 i Igorom Vukićem iz Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, podno Kamenog cvijeta u Jasenovcu, uspješno položili vijenac s natpisom “Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.” U tome ih je pokušao spriječiti Ivo Pejaković, kustos jasenovačkog muzeja, ali svoj su naum proveli u djelo na intervenciju ravnateljice Spomen-područja Jasenovac Nataše Jovičić i uz odobravanje sveprisutnog Zlatka Hasanbegovića. “To je revizionistička podvala i predstavlja šlag na torti postojećem neodrživom stanju Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac koja djeluje suprotno postojećem zakonu”, izjavio je Alen Budaj iz Margelova instituta za Novosti i dodao: “Ravnateljica je u maniri dvorskog poslušnika naredila kustosu da odobri postavljanje vijenca čiji sadržaj zorno naznačava razloge zbog kojih su zajednice potomaka stradalih u Jasenovcu odbile doći komemorirati uz državni vrh, a koji od ove godine u svojstvu Sabora ponovno postaje pokroviteljem Bleiburga”.

Institucionalni besmisao ovih se dana ogledao i u odluci Vlade da na telefonskoj sjednici donese Uredbu o raspodjeli sredstava od igara na sreću u 2016. godini i to u vrijeme održavanja sjednice Savjeta za razvoj civilnog društva na kojemu se raspravljalo upravo o toj spornoj odredbi. Podsjećam, Savjet za razvoj civilnog društva savjetodavno je tijelo Vlade u kojemu ravnopravno sjede predstavnici organizacija civilnog društva i predstavnika vlasti, a na sjednici se pokušalo spriječiti donošenje Uredbe koja drastično režu sredstva Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, ali i Vladina ureda za udruge. “Vlada je prije dva tjedna već jednom pokušala na neviđeno, bez javne rasprave i bez mišljenja Savjeta, progurati taj dokument, ali joj to tada nije uspjelo”, piše Veronika Rešković za Forum, “Dio udruga – od osoba s invaliditetom i ekologa do nevladinih organizacija za mlade i brigu o beskućnicima – digao se na noge, demonstrirali su pred Banskim dvorima i papir je povučen. Ovoga petka, Domoljubna koalicija zajedno s Mostom odigrala je drugi igrokaz i – uspjela”.  

Uz svakodnevne dvorske igrokaze koje izvodi dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vlatko Previšić koji, prema zadnjim informacijama, na Vijeću tog fakulteta nije uspio smijeniti Branku Galić, njegov predšasnik, a sadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, podnio je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. O čemu se točno radi - čitajte na Biltenu.  

FOTO: Vatroslav Miloš / Kulturpunkt.hr

Vlastitih nam besmislica, vidi se to svakim danom sve više, nimalo ne nedostaje. No, ima onih u našem susjedstvu koji su ipak otišli korak dalje. Pogled u moguću budućnost, naravno, imamo u Poljskoj. Tamošnja vladajuća Pravo i pravda već neko vrijeme promiče ideju potpune kriminalizacije pobačaja. Elizabeth Mahony je o razvoju događaja na terenu za Jacobin razgovarala s Ewom Majewskom, filozofkinjom i feministkinjom zaposlenom na Institutu za kulturna istraživanja u Berlinu. 

U emisiji Stvarnost prostora urednice Eveline Turković i autorice Vesne Vuković, u ciklusu posvećenom feminističkoj kritici urbanog prostora, gostovala je Sanja Horvatinčić. “Neposredan povod razgovoru je tekst Sanje Horvatinčić nedavno objavljen u zborniku Natrag na trg! u izdanju BLOK-a”, ističe se i dodaje: “Tekst kreće od kolektivnog istraživanja koje je u formatu didaktičke ture gradom pod nazivom Zagrebački trgovi ne pamte žene zajedno s Anom Kutleša, Ivanom Hanaček i Marijom Kikašem predstavila u sklopu UrbanFestivala 2014. godine. Tezu o nevidljivosti žena u javnoj gradskoj plastici, koja je bila ishodište ture, Sanja Horvatinčić proširila je kritičkim iščitavanjem rodnih politika javnog prostora”.

Iznenada, u 57. godini života, životnu je pozornicu zauvijek napustio Prince. Žanrovski, tekstualno i perfomativno ekstravangantan, njegov je rad prodirao u sve spektre popularne kulture, a cijenio ga je podjednako i “mainstream” i “underground”. Sjećanje na Princea podijelio je i njegov sugrađanin Bob Mould, nekadašnji frontmen utjecajne alternativne grupe Hüsker Dü, a danas solo izvođač.

FOTO: Michael Ochs Archives/Getty Images

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.04.2016

VEZANE VIJESTI

Meritokroacija

Piše: Vatroslav Miloš

Izbor iz tjedna u medijima: od prednosti zaslužnih pred siromašnima, preko aktualnog stanja u Makedoniji, do sociologije sporta i Twin Peaksa.

Za DORH spremni

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od proslava suludih obljetnica, preko odnosa rada, inovacije i tehnologije, do ne-seksističkog grada.

Stvarnost je fikcija

Piše: Vatroslav Miloš

Izbor iz tjedna u medijima: od međunarodne zavjere iza Panama Papersa, preko nastavka politike vlastite krivnje, do Zahe Hadid i Johna Carpentera.