Podruštvljenje intime, intimizacija političkog | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Podruštvljenje intime, intimizacija političkog

Projekt pogledajme progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju koji uska percepcija identiteta ima na društvene odnose.

13.10.2017 - 14.10.2017 , Zagreb - Pavla Hatza 12
  • A
  • +
  • -

Udruga arterarij poziva na reprizne izvedbe umjetničkog projekta pogledajme, koje će se održati 13. i 14. listopada u 19.30 u prostoru na adresi Pavla Hatza 12 u Zagrebu. Riječ je o autorskom projektu Romana Nikolića u suradnji s izvođačima Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom Musićem.

Kako stoji u najavi, arterarij je usmjeren na uključivanje predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije. Njegov cilj nije propaganda, već otvaranje umjetničkog prostora, demokratizacija produkcije, razbijanje granica i staklenih stropova. Arterarij izaziva status quo u društvu radom na promjenama u svom sektoru.

Ova produkcija istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Ova produkcija čini sasvim evidentnim ono što nas spaja, a ironizira, problematizira i prikazom posljedica kritizira ono što nas, naizgled, razdvaja.

Produkcija se poigrava podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga, ismijavanjem tragičnoga i kanoniziranjem komičnoga, poopćavanjem specifičnoga i konkretiziranjem općega.

"Najprije smo mnogo razgovarali, radili intervjue jedni s drugima. Izvođači su pitali autore, autori su pitali izvođače. Ishodište za razgovor bilo je pitanje identiteta. Igrali smo igre identiteta. U tim igrama zanimalo nas je koji svi elementi čine Sindy, a koji čine Sinišu. U kojim situacijama smo izloženi izrugivanju, diskriminaciji, nasilju zbog vlastitog identiteta", zapisala je o projektu dramaturginja Mila Pavićević.

Autorski tim još čine Zrinka Lukčec Kiko, Zdravka Ivandija Kirigin, Selma Selman, Damir Šimunović i Marino Frankola.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 10.10.2017