Podsjetnik na budućnost | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Podsjetnik na budućnost

Akcija Rafaele Dražić sastoji se od polaganja kamena temeljca s reljefnim natpisom inspiriranim projektom radničkog naselja koje se trebalo izgraditi oko nekadašnje tvornice svile.

05.07.2018 , Zagreb - Božidara Adžije 7-9

FOTO: Rafaela Dražić

U četvrtak, 5. srpnja u sklopu [BLOK]-ovog programa Umjetnici za kvart, u ulici Božidara Adžije na zagrebačkoj Trešnjevci Rafaela Dražić izvodi akciju Polaganje kamena temeljca.

Kako najavljuju organizatorice, akcija se sastoji od polaganja kamena temeljca s reljefnim natpisom inspiriranim projektom radničkog naselja koje su gradske vlasti planirale podići na području Bubare u 19. i ranom 20. stoljeću. Natpis je i svojevrsni hommage radnicama, s obzirom na to da su poslove u nekadašnjoj tvornici svile obavljale pretežno žene. U vrijeme kada se radničko stanovanje "rješavalo" tržišnim mehanizmima, od naselja se odustalo. Danas, kad je zemljište u privatnom vlasništvu, može se naslutiti kakav tip "investicije" bi se tu mogao dogoditi.

Iako predstavlja jedan od zanimljivijih primjera industrijske arhitekture u gradu, kompleks nije upisan u Registar kulturnih dobara niti je dio zaštićene povijesne cjeline. Danas u privatnom vlasništvu tvrtkeTaksi-remont, prostor Bubare atraktivno je zemljište za izgradnju i špekulaciju, na što se ovom akcijom skreće pažnja.

Rafaela Dražić doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi. U svakodnevnoj praksi djeluje isključivo na području kulture i nevladinih organizacija dok dizajn kao medij često koristi i u hibridnim projektima ili onima smještenim na rubnim područjima struke.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 02.07.2018