Podsjetnik na progone novinara | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Podsjetnik na progone novinara

Povodom Međunarodnog dana pisaca u zatvoru Hrvatski PEN centar organizira projekciju dokumentarnog filma Proces: Rusija protiv Olega Sencova redatelja Askolda Kurova.

15.11.2018 , Zagreb - Booksa

U četvrtak, 15. studenog, povodom Međunarodnog dana pisaca u zatvoru, u 19:30 sati u klubu Booksa Hrvatski PEN centar organizira projekciju dokumentarnog filma Proces: Rusija protiv Olega Sencova redatelja Askolda Kurova.

U popratnom razgovoru bit će riječi o ubijenim novinarima i zatvaranim piscima, a povodom političkih progona u Kataloniji predsjednik PEN centra Tomica Bajsić će pročitati nekoliko pjesama po izboru Tonka Maroevića iz zbirke novijeg katalonskog pjesništva Riječi za jedan lapidarij.

Oleg Sencov je ukrajinski režiser i aktivist Euromajdana koji se protivio aneksiji Krima. Godine 2014. ruske su ga službe sigurnosti odvele u Moskvu gdje je zatvoren, mučen i optužen za planiranje terorističkih akcija poput dizanja Lenjinovog spomenika u zrak. Osuđen je u politički motiviranom procesu na dvadeset godina zatvora unatoč činjenici da je svjedok koji ga je teretio povukao priznanje iznuđeno mučenjem i na sudu porekao Secovljevu krivicu. Sencov je 5. listopada prekinuo štrajk glađu koji je trajao 145 dana jer mu je zbog kritičnog zdravstvenog stanja određena mjera prisilnog hranjenja. 

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 08.11.2018