Podvale i smicalice | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Podvale i smicalice

Meeting Points je multidisciplinarna manifestacija suvremene umjetnosti usmjerena na kontekstualiziranu prezentaciju umjetnosti nastale u arapskom svijetu.

20.09.2013 - 09.11.2013 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Sedmo izdanje Meeting Pointsa čini niz izložbi koje će u razdoblju od rujna 2013. do lipnja 2014. godine biti realizirane u gradovima Evrope, Azije i arapskog svijeta: u Zagrebu, Antwerpenu, Hong Kongu, Moskvi, Beirutu, Kairu i Beču. U usporedbi s prethodnima, ovo izdanje Meeting Pointsa slijedom izložbi iskoračuje iz arapskog svijeta – to se odnosi na gradove u kojima se izložbe održavaju i na popis umjetnika koji na njima sudjeluju, ali i na načelan stav o tome da se umjetnost ne prezentira u nacionalnim ili regionalnim okvirima. Za ovu manifestaciju vrlo je važan trenutak u kojem se ona događa. Naime, proces organiziranja Meeting Points 7 koincidirao je s posljedicama narodnih pobuna koje potresaju arapski svijet od 2011. godine te s jačanjem drugih društvenih pokreta u svijetu, koji su potaknuli intenzivne javne rasprave o važećim društvenim i ekonomskim sustavima.

Naslov izložbe, Deset tisuća podvala i sto tisuća smicalica, citat je iz knjige Prezreni na svijetu filozofa revolucije Frantza Fanona, iz djela napisanog 1961. godine u kojem je iznio svoja razmišljanja o oslobađanju Alžira od francuske kolonijalne vlasti. Fanonov naslov Prezreni na svijetu također je citat iz uvodnih stihova pjesme svjetskog radničkog pokreta L'Internationale. Naziv izložbe odnosi se tek posredno na Fanonovu analizu prelaska iz kolonijalizma u neokolonijalizam i transformaciju onih koji su rušili kolonijalnu vlast u službenike postkolonijalnog poretka, no Fanonovi uvidi mogu biti korisni i za vrednovanje uloge srednje klase u suvremenim previranjima i razmještanjima, a unutar nje i uloge umjetnika, kustosa i intelektualca koji čine novu, globalnu klasu. Jednako tako, "podvale i smicalice" potiču nas na smišljanje brojnih kreativnih protustrategija za razotkrivanje, recikliranje i podrivanje opresivnih infrastuktura koje su buknule u nedavnim protestima i pobunama i stvorilo nove saveze između političkog aktivizma i umjetničkih gesti. Izložba sama po sebi nije, međutim, pokušaj da se istaknu ili arhiviraju te izuzetno važne epizode našega vremena. "Podvale i smicalice" aludiraju prije svega na to da temelji vrlo složenih, nedovršenih društvenih procesa nikad ne miruju, što možemo vidjeti u arapskim revolucijama i radikalnom preoblikovanju razvoja kapitalizma u cijelom svijetu.

U Showroomu će tijekom trajanja izložbe biti otvoren DVD arhiv The Dvtheque, putujući arhiv arapskog filma nastao u sklopu Meeting Points 5 u suradnji s Akramom Zatarijem, Alijem Essafijem, Hassanom Khanom i Sherifom El-Azmom. U radno vrijeme galerije, posjetitelji će sami moći birati filmove koje žele pogledati.

Detaljan program manifestacije potražite ovdje

Organizator je Young Arab Theatre Fund, a kustosice su Što, kako i za koga / WHW. Meeting Points 7 u Zagrebu podržavaju Allianz Kulturstiftung, Vlada Flandrije, Ford Fondacija, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH. Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Zaklada Kultura nova. Program Galerije Nova suorganiziraju WHW i AGM.

Fotografija: 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.09.2013