Poetičke dileme i znanje o društvenim odnosima | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Poetičke dileme i znanje o društvenim odnosima

Na tribini u sklopu programa Razgovori radnika u kulturi adresirat će se problematika odnosa umjetničke proizvodnje i društvenih odnosa.

29.11.2013 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Na tribini Poetičke dileme i znanje o društvenim odnosima raspravljat će se o umjetničkoj proizvodnji koja - bila ona eksplicitno prožeta stavom o društvenim odnosima ili ne -uvijek pretpostavlja određeno (ne)znanje o društvenim odnosima u koje intervenira i kojih je dio. Umjetnici kroz edukacijske procese na akademijama i drugim ustanovama stječu zanatsko znanje i znanje o povijesti discipline.

Znanje o širim društvenim odnosima se u tim procesima javlja povremeno kroz društvene implikacije epistemoloških okvira teorija umjetnosti o kojima se također obrazuju. Bez obzira na izostanak sistematičnije i specifičnije obrazovne potpore u tom smjeru umjetnici u svojoj praksi neminovno barataju nekim predodžbama, dojmovima i pojmovima o društvenim odnosima. Namjera ovog razgovora je istražiti kako se te predodžbe, dojmovi i pojmovi formiraju i kako rezoniraju u naizgled ideološki neutralnim zanatskim aspektima umjetničke proizvodnje.

Kroz razgovor će se dotaknuti pitanja metoda i mjesta na kojima umjetnici stječu i prikupljaju znanje o društvenim odnosima i kako to znanje utječe na poetičke odluke i estetičke izbore s obzirom na mjesto umjetnosti unutar društvene podjele rada i činjenicu da društveni odnosi kroz institucionalne aranžmane u toj podjeli rada direktno utječu na sam način umjetničke proizvodnje.

Sudionici rasprave su Ana Kutleša, ([BLOK]) Miloš Miletić i Mirjana Radovanović (KURS, Beograd) te Zrinka Užbinec, (BADco.) Moderator rasprave je Marko Kostanić iz CDU-a. 

Tribina će biti održana u petak 29. studenog u 19 sati, u Galeriji Nova.

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.11.2013