Poetične forme | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Poetične forme

Izložbom Kolaži vremena Petera Molleta kolektiv queerANarchive želi otvoriti pitanje osobnih arhiva starijih gej osoba na ovim prostorima.

14.07.2015 - 19.07.2015 , Split - Galerija Praktika
  • A
  • +
  • -

Djelujući od šezdesetih do devedestih godina prošlog stoljeća autor je pretežno radio u tehnici kolaža koristeći isječke iz tiska svog vremena. Kompozicije na granici figuralnog i apstraktnog tako otkrivaju jednu individualnu sliku vremena, sliku koju je autor odlučio predstaviti te kojoj ne nedostaje i pogleda uvjetovanog autorovim seksualnim opredjeljenjem. Dvadeset i dva kolaža švicarskog umjetnika Petera Molleta izložena na splitskoj izložbi dio su izložbe Collage Décollage koja je održana 2014. godine u Galeriji Smend u Kelnu. Tom prilikom njegov je opus pokazan u javnosti prvi put nakon više od dvadeset godina. Izložba je pruža uvid u bogat opus nastao od sredine šezdesetih do devedesetih godina. U Splitu su izloženi autorovi rani radovi, a u kolažima iz šezdesetih i sedamdesetih Mollet pokazuje poseban entuzijazam za oblike i figure. Niti jedan od izloženih radova nema naziv, samo nekoliko ih je datirano a dio nije niti potpisan. Posložiti ih kronološki ili u njima pronaći neku drugu strukturu nemoguć je posao za kustosa. Izgleda kao da je umjetnik to ciljano htio izbjeći. Promatrač je tako potaknut da otkrije vlastiti narativ unutar radova. 

Peter Mollet počeo je raditi kolaže sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Rođen je 1937. u Braşovu u Rumunjskoj. Nakon rata s obitelji emigrira u Švicarsku gdje završava školu u Zürichu. Sa 22 godine započeo je glumačku karijeru u Minhenu. U svojim ranim radovima bio je inspiriran razvojem pop arta. U komozicijama punih boja napravljenih od isječaka iz časopisa osjećaju se šezdesete. Mollet se volio igrati organskim formama, a neke kompozicije pokazuju više tijela nego što je vrijeme dozvoljavalo, a istovremeno njegovi radovi su vrlo poetični. Tu se otkriva karakter umjetnika, koji je bio osjećajna osoba, znao je živjeti i imao je osjećaj za humor. Biti pozvan na izložbu ili gurmansku večeru koje je sa svojim partnerom organizirao u svom stanu u Kölnu, gdje su živjeli od 1969., bila je privilegija koju nitko od pozvanih nije htio propustiti. Peter Mollet umro je 2011. godine, a tijekom života izlagao je u nekoliko galerija te na privatnim izložbama u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Grčkoj i Meksiku. 

queerIZLOŽBE program je kolektiva queerANarchive koji kroz umjetničke izložbe i prezentaciju queer umjetnika i umjetnica doprinosi formiranju queer diskursa kako u gradu Splitu tako i šire. Godišnji izložbeni program kombinacija je vlastite umjetničke produkcije kolektiva i gostovanja. queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulutre koji djeluje od 2010. godine.

Izložba će biti otvorena od 14. do 19. srpnja u Galeriji Praktika splitskog Doma mladih.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 10.07.2015