Poetika genetskog nasljeđa | kulturpunkt

Najave Performans

<

Poetika genetskog nasljeđa

Nova izložba i performans Vlaste Delimar nastavak je djela Diptih Dolina...Magda kroz koji autorica preispituje odnos majke i kćeri, a osvrće se i na temu starenja.

01.10.2018 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

U ponedjeljak, 1. listopada u dvorani Gorgona i predvorju Muzeja suvremene umjetnosti s početkom u 19.30 sati održava se performans i izložba Vlaste Delimar pod nazivom Magda.

Riječ je o nastavku djela Diptih Dolina…Magda, čji je prvi dio održan 8. svibnja u Galeriji SC i Teatru &TD u Zagrebu. Datum održavanja drugog dijela, pojašnjavaju organizatori, nije slučajan. Naime, 1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, kojim UN želi naglasiti važnost osiguravanja životne sredine prilagođene potrebama osobama treće dobi i omogućiti im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

"Upravo zato Magda na poetičan način ukazuje na naše gensko naslijeđe, želeći nas nagnati da promislimo o tome što smo dobili od predaka, a što proslijedili potomcima. To što smo pritom nemoćni u odlučivanju jesmo li htjeli nešto naslijediti ili se grozimo nekih svojih karakteristika, također pripada temi starenja: tek u zrelim godinama daje nam se prilika razlučiti što smo stekli, a što naslijedili.

Izložba Magda ambijentalna je i uz auru sakralnosti kod posjetitelja želi pobuditi poštovanje prema ulasku u nečiji svijet, intimni, skriveni. Ozračje intime čini video rad Magda ide na sladoled te nekoliko intimnih predmeta iz Magdine svakodnevnice, svaki sa svojom pričom. [... ] Performans Magda emotivna je priča o jednom životu iz kojeg je proizašao drugi pa treći… Međutim, Magdin život se pomalo gasi, ona se suočava s tim. Tijelo je trošno, i koliko god da razum zna da smo već rođenjem postali smrtni, duh hoće još malo. Potomci su sada preci, a novi potomci suočavaju se s nedaćama starosti. Tada se postavlja moralno pitanje o prioritetima: što, koliko i kako možemo učiniti za one koji su nas donijeli na svijet?"

U performansu sudjeluju Anna Moor, Krešo Delimar, Milan Božić i Vlasta Delimar.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 01.10.2018