Poetika istraživanja | kulturpunkt

Audio

Poetika istraživanja

Čitamo naglas esej Nautilus i Pijani brod iz knjige Mitologije Rolanda Barthesa.

  • A
  • +
  • -

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 6. ožujka radi isticanja da pravo na čitanje i pisanje pripada svim ljudima te motiviranja djece, mladih i odraslih diljem svijeta da slave moć riječi i stvaraju zajednicu čitatelja koji promiču pravo svakog djeteta na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

"U Mitologijama Roland Barthes analizira brojne mitove francuskoga građanskog društva iz sredine pedesetih godina 20. stoljeća. Promišljajući što je to osobito i u strukturi mitsko u predmetima svakodnevice i kulturnim fenomenima (...) on iznosi kritiku same ideologije građanstava", ističe se u pogovoru hrvatskom prijevodu Mitologija

Roland Barthes jedan je od najistaknutijih predstavnika francuske (post)strukturalističke kritike i utemeljitelj semiološke teorije. U eseju Nautilus i Pijani brod Barthes piše o fenomenima otvorenosti i zatvorenosti, punoće i dubine, prostora i vremena na primjeru djela Julesa Vernea"Namjera mi je", zapisao je Barthes u predgovoru ove knjige, "da u punoj mjeri proživim proturječnost svojega vremena, po kojoj sarkazam može postati uvjet istine". 

Esej Rolanda Barthesa Nautilus i Pijani brod objavljen je u knjizi Mitologije. Knjiga je u francuskom originalu izašla 1957. godine, a u prijevodu Morane Čale i u izdanju Naklade Pelago 2009. godine. 

Tekst čita Vatroslav Miloš

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.03.2015