Poetike novog stoljeća | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Poetike novog stoljeća

Radovi članova Fotokluba Zagreb bit će predstavljeni na izložbi u Krškom, dijelu serije izložbi u prijateljskim klubovima.

U četvrtak, 1. kolovoza u Dvorani u parku, izložbenom prostoru u centru Krškog, otvara se skupna izložba fotografija članova Fotokluba Zagreb pod naslovom Poetike novog stoljeća. Na izložbi sudjeluju Valentina Bunić, Čedomil Gros, Ante Jaša, Vera Jurić, Željko Krčadinac, Đurđica Kocijančić Šnidarić, Božidar Kasal, Miljenko Marotti, Slavko Radman, Neda Rački, Zvonko Radičanin, Vinko Šebrek, Vesna Špoljar, Damir Tiljak i Petar Tudja, a izložba ostaje otvorena do 29. kolovoza.

Izložba je rezultat višegodišnje suradnje Društva ljubitelja fotografije iz Krškog i Fotokluba Zagreb, a posvećena je ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Fotoklub Zagreb pripremio je više izložbi posvećenih pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji s kojima gostuje u galerijama prijateljskih klubova u susjednim državama, članicama unije. Tako je 15. srpnja otvorena skupna izložba fotoeseja i fotokolekcija desetero članova kluba u Kerengo galeriji u Budimpešti, a sada se otvara izložba u Dvorani u parku u Krškom, dok su za jesen planirane izložbe u Eisenstadtu (Železno) u Austriji i Trstu. 

Izložbu u Krškom čine 23 induvidualne autorske fotografije, 15 članica i članova kluba, koji su oblikovali svoj prepoznatljivi umjetnički izričaj u prvom desetljeću ovog stoljeća, te su njihova djela prezentirana kao presjek suvremene – aktualne fotografije Fotokluba Zagreb. Među njima posebno mjesto zauzimaju radovi skupine autorica i autora, nositelja počasnih zvanja FIAP-a - Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti, čime su izložene fotografije doživjele stručnu i društvenu verifikaciju na mnogim natječajnim izložbama, počevši od onih klupskih, preko međuklupskih i nacionalnih do međunarodnih organiziranih pod visokim pokroviteljstvom FIAP-a. Riječ je o autorima koji generacijski i tematski obuhvaćaju širok krug ideja i sadržaja od prirodnog i urbanog krajolika, portreta, life fotografije, ulične fotografije, preko detalja iz prirode, reportažnih zapisa do raznolikih  kreativnih istraživanja. Pored naglašene individualnosti, zajedničke značajke ove skupine autora su stvaralačka radoznalost i inventivnost, neumorna zainteresiranost za široki spektar tema i motiva, oblikovanje osobnih umjetničkih fotografskih poetika svojstvenih fotografiji novog stoljeća, umjetničkih izričaja koji se oblikuju pod utjecajem suvremene fotografije i drugih grana umjetnosti kao i nove računalne tehnologije koja je lansirala fotografiju u sasvim novu dimenziju.

Izvor: Fotoklub Zagreb
Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 31.07.2013