Poetska i svakodnevna narav umjetničkog rada | kulturpunkt

Poetska i svakodnevna narav umjetničkog rada

Selekcija radova s OSTRALE bijenala O21, postavljena u centru za suvremenu umjetnost art quarter budapest, uključuje i radove niza hrvatskih umjetnica i umjetnika.

Pripremio: Lujo Parežanin

Isječak iz videa Are you sure you want to leave the game?, P. Mrša, 2019.

  • A
  • +
  • -

Od 19. ožujka do 22. svibnja u centru za suvremenu umjetnost art quarter budapest bit će izložena selekcija radova s OSTRALE bijenala O21, koja uključuje radove više umjetnica i umjetnika iz Hrvatske.

Bijenale se održao od 1. srpnja do 3. listopada 2021. godine u kantini nekadašnje tvornice elektroničke opreme Robotron u Dresdenu, uz sudjelovanje preko 130 umjetnica i umjetnika. Kustoski tim činile su Nataša Bodrožić i Ivana Meštrov iz organizacije Slobodne veze, litavska umjetnica i kustosica Patricija Gilytė te aqb-ov umjetnički direktor Krisztián Kukla. Kao fokus poziva za sudjelovanje bili su odabrani odrast i ekologija, dok je službeni tematski naziv Bijenala glasio Mijena daha (Breathturn), referirajući se na pjesničku zbirku Paula Celana iz 1967. godine.

Naslov budimpeštanske selekcije, Jeste li sigurni da želite otići?, preuzet je od videorada Petre Mrše, jedne od sudionica. Uz nju, iz Hrvatske će se još naći radovi Glorije Lizde, Predraga Pavića, Gorana Škofića, Lane Stojićević, Stipana Tadića, Ane Hušman i Marka Gutića Mižimakova. Kako stoji u najavi izložbe, "kroz polifoniju glasova i s punom ozbiljnošću, izložba pokazuje poetsku i svakodnevnu narav umjetničke aktivnosti, heroizaciju rada, ali i satiričko izrugivanje tom heroizmu, bio on svojstvom nekadašnjeg ili trenutnog menadžerskog kapitalizma".

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 18.03.2022

VEZANE VIJESTI

Uspostavljanje živih relacija

Razgovarala: Martina Kontošić

S Natašom Bodrožić i Ivanom Meštrov razgovaramo o pristupu konceptu i produkciji OSTRALE bijenala 021 te značenju i izazovima bijenalnih događanja suvremene umjetnosti.

Arhitektura u službi nade i optimizma

Piše: Martina Bobinac
Sedamnaesti Venecijanski bijenale arhitekture ističe dijalog, prilagođavanje lokalnim potrebama te osluškivanje zajednice kao formulu za prevladavanje posljedica klimatske krize.

Zaštita u vakuumu

Pripremila: Ivana Pejić
Hotel Maestral, jedan od posljednjih očuvanih objekata kasnog modernizma, ostao je bez statusa zaštićenog kulturnog dobra, a Ministarstvo kulture o tom se slučaju i dalje ne očituje.