Poetska meditacija o ranjenim spomenicima | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Poetska meditacija o ranjenim spomenicima

Multimedijalni umjetnik Igor Grubić predstavlja se s četiri filma na festivalu u Reimsu, od koji se njegov posljednji naslov, Spomenik, prvi put prikazuje u Francuskoj.

Pripremio: Vatroslav Miloš

Igor Grubić, Spomenik, 2015.

Festival Scenes d'Europe predstavlja Grubićeve filmove East Side Story iz 2008. godine, video instalaciju koja progovara o pravima seksualnih manjina u društvu koje nasiljem reagira na različitost, potom Angels with Dirty Faces iz 2006., poetski dokumentarac koji tematizira štrajk rudara u rudniku Kolubara u Srbiji i prosvjed građana Beograda koji su vodili ka padu Miloševićevog režima, te Kapitalizam slijedi socijalizam iz 2012., eksperimentalni dokumentarac o posljedicama hrvatske realnosti devedesetih u kojoj su građani privatizacijskom pljačkom dovedeni do ruba siromaštva.

Po prvi će se puta u Francuskoj predstaviti i njegov film Spomenik iz 2015. godine. Spomenik je, ističe se, "poetski, eksperimentalni dokumentarni film Spomenik Igora Grubića bavi se jednom prvorazrednom kulturnom i političkom temom na meditativan, filozofski način. Bit će to prikaz nekoliko apstraktnih, modernističkih spomenika iz doba socijalizma koji zajedno s moćnom prirodom koja ih okružuje čine dojmljive vizualne metafore, svojevrsnu vizualnu poeziju. Spomenik je zamišljen kao vizualni esej (bez dijaloga i naracije) o ‘životu’ tih impresivnih djela socijalističkog kiparstva i stanju u kojem se nalaze, propitujći njihovu današnju svrhu. Iako se to na nekima gotovo ni ne vidi, mnogi od spomenika bili su bombardirani, djelomično srušeni ili teško ‘ranjeni’ tijekom 90-ih. Upravo je sustavno uništavanje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj tijekom prve polovice 90-ih i Domovinskog rata, kad je stradalo oko 3000 spomenika, bilo motivacija za snimanje filma".

Filmovi su mu nastali u produkciji Kreativnog sindikata, umjetničkog udruženja koje okuplja nagrađivane filmske autore i djeluje kao video produkcijski studio, prenosi Hina.

Festival Scenes d’Europe u Reimsu multidisciplinarni je umjetnički festival koji svake godine donosi najbolje sa suvremene europske umjetničke scene, a ove se godine održava se od 28. siječnja do 6. veljače. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.02.2016

VEZANE VIJESTI

U vrtlogu stvarnosti

Pripremio: Vatroslav Miloš

Film Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić proglašen je najboljim međunarodnim filmom Festivala kratkometražnog filma u Londonu.

Okupljanje filmofilske zajednice

Razgovarao: Vatroslav Miloš

Kino emancipacije novi je filmski program kojemu je želja, na što upućuje i sam naziv, emancipirati mišljenje o narativnom filmu od razmišljanja o filmskoj naraciji.

Prazna mjesta sustava

Piše: Iva Rosandić
Zbog nespremnosti sustava da osigura efikasnu provedbu, medijska kultura u hrvatskim okvirima i dalje zauzima marginalan segment obrazovnog procesa.