Poetsko komuniciranje sa suvremenošću | kulturpunkt

Najave Književna večer

<

Poetsko komuniciranje sa suvremenošću

Frako Burolo predstavlja rad Obzori koji opisuje kao istraživanje novih mogućnosti lirskog izražavanja u informacijskom dobu.

20.03.2018 , Dubrovnik - Art radionica Lazareti
  • A
  • +
  • -

U utorak, 20. ožujka u 19 sati u Art radionici Lazareti održava se pjesnička večer s Frankom Burolom.

Uz čitanje pjesama i razgovor s domaćinima i publikom na preklapanjima tema poezije, modernosti, umjetnosti, anarhije, kršćanstva, socijalizma, digitalije, ljubavi i slobode, Burolo će predstaviti svoj rad Obzori, koji opisuje kao "istraživanje novih mogućnosti lirskog izražavanja u informacijskom dobu".

"Nastavljajući se na tradiciju (neo)avangardne poezije, koja je u svojoj najkasnijoj fazi pretežno rezultirala određenom 'delirizacijom' pjesničkog izraza", navodi Burolo, "kroz svoj rad istražujem mogućnosti novog lirskog izražavanja osjećaja, stavova, misli i doživljaja na zaista suvremen način. Odbacujući neofobiju građanskog društva i njegovog 'dobrog ukusa', od avangardi smo naučili da je autentična suvremena poezija ona koja se aktivno suočava sa suvremenošću i koja iz tog suočavanja proizlazi i da to suočavanje mora biti prisutno na svim razinama jezika - semantičkoj (u sadržaju), strukturalnoj/sintaktičkoj (u formi) i verbalnoj (u stilu).

Estetika našeg vremena je obilježena video igrama, internetom, kompjuterskim terminalima, laptopima, tabletima i smartphonima, bežičnom komunikacijom, serverima itd., sve to pored teških društvenih, ekonomskih i ekoloških problema koje sa sobom nosi duboka kriza cjelokupne građanske kulture. Osnovno načelo cyberpunk estetike: 'high tech and low life', danas više nije znanstvena fantastika, nego naša svakodnevica, a granica između fizičkog i kibernetičkog prostora postaje sve tanja i labavija. Umjetnik koji to danas ignorira, jednostavno ne komunicira sa suvremenošću u kojoj stvara, njegovo djelo je zastarjelo.

Želeći se odmaknuti od učmalosti pretežno uvijek iste poezije na hrvatskoj književnoj sceni, predstavljam svoj doprinos u stvaranju nečeg drugog."

Franko Burolo je 2015. godine diplomirao talijanski i južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s diplomskim radom na temu Edoardo Sanguineti i Tomaž Šalamun, obnova avangarde. Stručno osposobljavanje je obavio u redakciji informatičkog časopisa Vidi i trenutno je u potrazi za fiksnim poslom, dok honorarno poučava talijanski i hrvatski jezik u Zagrebu.

Poeziju objavljuje pretežno samostalno i nezavisno, prema DIY principima. S drugim autorima objavljuje poeziju na Crnom grȁdu. Kritiku i eseje piše za blog 128-bit. Povremeno objavljuje i na drugim stranicama, časopisima i zbornicima.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 20.03.2018