Poezijom poticati na pobunu | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Poezijom poticati na pobunu

O pobuni, politici, aktivizmu, izbjeglištvu i migracijama – a ponajviše o (njima u) poeziji na tribini Krnja književnost govori mladi srpski pjesnik Stevan Tatalović.

14.11.2017 , Zagreb - Booksa

U utorak, 14. studenog u 19 sati u klubu Booksa na tribini Krnja književnost, gostuje mladi srpski pjesnik Stevan Tatalović.

Mladi i novi srpski pjesnici u svoju poeziju propuštaju suvremeni društveni kontekst, prepličući poeziju s angažiranom, političnom kritikom do nerazdvojivosti – Marjan Čakarević, Srđan Gagić, Marija Dragnić i mnogi drugi. Čini to i Stevan Tatalović (1987., Beograd), koji je za zbirku Ustupanje mesta (2017., Treći trg) dobio 57. Brankovu nagradu Društva književnika Vojvodine.

Koje se sve simptome post tranzicijskog, neoliberalnog društva može ispisati u pjesničkom rukopisu? Ima li poezija danas revolucionarni potencijal? Kako pobunu ispisati u poeziji, da li njome poticati na pobunu i kako? Je li ustupanje mjesta danas čin pristojnosti, izmicanje radi udarca ili izmicanja radi pripreme? S koje pozicije i za koga progovarati? O pobuni, politici, aktivizmu, izbjeglištvu i migracijama – a ponajviše o (njima u) poeziji s Tatalovićem razgovara voditelj tribine Tomislav Augustinčić.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 10.11.2017