Pogled kroz objektiv | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pogled kroz objektiv

Analogni foto klub Palach predstavlja seriju fotografija Kornelija Sajlera U potrazi za izgubljenim svijetlom.

13.12.2016 - 27.12.2016 , Rijeka - Palach
  • A
  • +
  • -

U potrazi za izgubljenim svijetlom Kornelija Sajlera serija je crno-bijelih fotografija bez određene tematike i stila i otvara se utorak, 13. prosinca u 19 sati. Većinom je to pogled na svijet kroz objektiv koji je ponekad epski, veličanstven, ali ponekad usamljen i depresivan. Svaka fotografija je svoja zasebna priča sa svojim emocijama i dojmovima. Sve fotografije su uslikane i razvijene tijekom 2016. godine, a fotografirane u Rijeci i Osijeku.

Kornelije Sajler, amaterski fotograf iz Rijeke, sasvim slučajno (ili možda ne) počeo se baviti fotografijom 2013. Tišina, priroda i pejazaži tema većine ranih digitalnih fotografija. Nakon tri godine digitalne fotografije i dvije godine pokušavanja ulaska u analognu fotografiju, početkom 2016. izrađuje svoj prvi negativ film. Sredinom godine prestaje fotografirati digitalno i prelazi kompletno na film. Analognom fotografijom stil fotografiranja se mjenja, uz sveobuhvatne pejzaže do izražaja dolaze i urbane scene. Sve fotografije razvija i obrađuje (trenutno digitalno) sam, koristeći uglavnom kameru srednjeg formata. U budućnosti uz još više razvijanja i fotografiranja crno-bijelog filma, želja je i izrađivati vlastite printove u tamnoj komori.

Analogni foto klub Palach (AFK Palach) nastao je sa ciljem promicanja analogne fotografije i vještine rada u tamnoj komori. Iza AFK-a stoji skupina ljudi koji dijele interes za analognu fotografiju. Ideja je nastala tokom ljeta 2016, u prostorima tada neaktivnog kluba Palach. Misao vodilja AFK-a je promocija danas zastarijelih područja fotografije, jer smatramo da analogna fotografija ne zaslužuje marginalizaciju. S time na umu, cilj je pružiti mogućnost svim zainteresiranim osobama s naglaskom na mlade (i osobe koje već nisu članovi drugih foto-klubova) da se upoznaju sa procesom analogne fotografije u potpunosti, od snimanja s starim aparatima, preko razvijanja filma, do izrade fotografija na papiru.

Izložba je otvorena do 27. prosinca.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.12.2016