Pogled kroz prozor | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pogled kroz prozor

Multimedijska umjetnica Valérie Wolf Gang zagrebačkoj publici će se predstaviti radom naslovljenim La vue à travers la fenêtre.

20.05.2014 - 30.05.2014 , Zagreb - Galerija Inkubator
  • A
  • +
  • -

Valérie Wolf Gang izložbom predstavlja rad naziva La vue à travers la fenêtre (Pogled kroz prozor) nastao kolažiranjem video sekvenci pariških ulica i njihovih prolaznika. Određenim tipom manipulacije video materijalom, njegovim kontrapunktalnim postavom i neobičnim odnosom s izložbenim prostorom, rad prerasta u domenu video instalacije, dok auditivna kulisa združena s dinamičnim izmjenjivanjem kadrova generira stanovitu doživljajnu kakofoniju. 

Umjetnica ovim radom prije svega markira određeni prostor, a koji nema svoju fizičku instancu i dimenziju nego se ostvaruje unutar imaginarnih koordinata promatračeve impresije. Autorskom gestom postavljanja granice – granice kadra video sekvence, Valérie Wolf Gang svjesno stvara taj imaginarni prostor te njima manipulira, predstavljajući vlastiti doživljaj kao zajednički i univerzalan. Svaki je od videa jedna ulazna točka u jedan prostor zabilježen u jednome određenom trenutku, gdje promatrač, ovisno o redoslijedu i odabiru sekvence koju će gledati, ostvaruje vlastito iskustvo promatranja i voajerističke konzumacije. 

Istovremeno, jedini element koji objedinjuje predstavljene kategorije jest zvuk, a koji opet, kroz vlastitu sadržajnu problematiku – destabilizira ideju smislenosti i svrhovitosti. Audio pozadinu čini dijalog preuzet iz filma Vivre sa vie (Živjeti svoj život) Jean-Luca Godarda, koji je umjetnici poslužio kao konstitutivni element formalne izgradnje njezina djela, ali i kao konceptualno bliska autorska estetika. 

Valérie Wolf Gang završila je preddiplomski studij digitalnih umjetnosti i praksi 2013. godine, a trenutno je na diplomskome studiju medijskih umjetnosti i praksi na Visokoj školi za umjetnost u Novoj Gorici. Od 2009. godine redovito izlaže samostalno, ali i u grupnim izložbenim projektima, a ovom se samostalnom izložbom po prvi put predstavlja zagrebačkoj publici. 

Izložba će biti održana u Galeriji Inkubator od 20. do 30. svibnja.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.05.2014