Pogled na crni val | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Pogled na crni val

Publikacija Surfing the Black, koju urednički potpisuju Gal Kirn, Dubravka Sekulić i Žiga Testen, sveobuhvatna je studija filmskog crnog vala u Jugoslaviji.

  • A
  • +
  • -

U izdanju Jan van Eyck akademije objavljena je publikacija Surfing the Black koju su zajednički uredili Gal Kirn, Dubravka Sekulić i Žiga Testen, a koja donosi osvrt na jugoslavenski crni val. Jugoslavenski crni val šezdesetih i sedamdesetih godina jedno je od najznačajnijih poglavlja u filmskoj povijesti. Talentirani mladi autori, radeći pod znakom individualnog izričaja i estetski eksperimentirajući, pomakli su i propitali rubove ograničenja socijalističke države. Njihovi napori doveli su do novog puta u vizualnom izričaju, iznimnog po svom društvenom i političkom angažmanu, formalnoj domišljatosti i hrabrosti.

Knjiga je rezultat multidisciplinarnog istraživanja koje je pokušalo obuhvatiti politiku, filozofiju, dizajn, umjetnost, arhitekturu i spekulativno mišljenje. Polazeći od arhivskih radova, intervjua, seminara, projekcija i konferencije, istraživanje je svoj (privremeni) zaključak uobličilo u publikaciji Surfing the Black sačinjenoj od šest teorijskih eseja i triju fanzina koji okupljaju iskustvo crnog vala i nude ga sadašnjem trenutku. Među objavljenim tekstovima nalaze se oni Borisa Budena, Pavla Levija i Owena Hatherleyja te intervju s jednim od najznačajnijih filmskih autora - Želimirom Žilnikom. Publikaciju zaključuje obuhvatni glosarij pojmova koji pripadaju razdoblju i polju jugoslavenske kulture i politike. 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 23.08.2012