Pogled s gradskih visina | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Pogled s gradskih visina

Ove će godine UrbanFestival, koji se bavi temom visine iz urbane perspektive, po prvi puta svoj program predstaviti i izvan Zagreba.

  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 16. lipnja u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade – POGON, programski tim UrbanFestivala - Ivana Hanaček, Ana Kutleša i Marijana Rimanić – je na na konferenciji za novinare predstavio ovogodišnji 11. UrbanFestival u organizaciji udruge [BLOK]. Ovogodišnji festival umjetnosti u javnom prostoru svojim se programom proteže od svibnja do listopada u kojem će točke problematiziranja javne sfere zaokružiti diskurzivnim programom. Propitujući festivalski format vremenskom disperzijom događanja, naglasak jedanaestog izdanja festivala, koji grad promatra iz njegove visinske perspektive, stavljen je na proces nastanka radova koji se otvara javnosti i uključuje u sam festivalski program. Još jedna novina ovogodišnjeg festivala je i napuštanje Zagreba te iskorak u novu sredinu – Pazin, gdje će u kolovozu, u suradnji s festivalom Sedam dana stvaranja biti produciran i predstavljen novi site-specific rad francuske kiparice Clemence Agnez, koji će nakon Pazina u jesenskom terminu biti predstavljen i zagrebačkoj publici. Ulazak umjetničkih intervencija i otvaranje teme o javnom prostoru u sredinama izvan Zagreba važan je doprinos ovoj gorućoj problematici s kojom je Zagreb aktivno konfrontiran već dugi niz godina. Ona prema mnogim indikatorima nije ništa manje akutna u drugim sredinama u kojima nije u središtu medijske i javne pozornosti.

Dok Urbani povrtnjak, kojeg [BLOK] uzgaja zajedno s Kulturom promjene SC-a,  inicijativom Naturalistas te uz podršku Ivana Gregova, Damira Rodika, Vladimira Tatomira i Dražene Pavlović Lučić, veselo raste još od ožujka na terasi Kluba SC, temi urbane poljoprivrede pristupa se iz različitih perspektiva kroz radionice, akcije sadnje i predavanja. U lipnju će se u sklopu UF-a 2011. odigrati radovi Dušice Dražić, Ane Zubak, Rafaele Dražić, Michelle Teran te svojevrsni re-enactment Cefasa Kuće ekstremnog muzičkog kazališta.

O predstavi Cefas, koja će se odigravati 18, 19. i 20. lipnja govorili su Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Vilim Matula. Polazeći od predstave iz 2010. nastale na temelju zapisa o đačkom-literarno-revolucionarnom kružoku okupljenom u Zagrebu 1912, Indoš i Vrvilo sada vraćaju materijal nastao na ulici nazad na mjesto njegova nastanka. Proces vraćanja unatrag, ističe Vrvilo – određuje i sam proces odigravanja predstave u kojoj su događaji rekonstruirani unatraške – od zatvaranja sudionika kružoka, preko bijega pred isljednicima do utopijskog prostora vrta u kojima su se članovi grupe okupljali. Važnim tvornim elementom predstave Indoš ističe svjetlo s čijim će se intenzitetom igrati u ovim uličnim inscenacijama kroz njihove izvedbe u različita doba dana – jutro, popodne i predvečerje. Indoš tumači svjetlost kao tvorbeni element atmosfere uzničkih zapisa jednog od sudionika kružoka.

Procjep je naziv dvadesetodnevnog performansa, počevši od 27. lipnja, Dušice Dražić koji će se odvijati u stanu na 5. katu u Kordunskoj 17. Umjetnica će živjeti u stanu s kojeg su uklonjena ulazna vrata, tako da će se u njezin život moći uključiti svi pa s njom čak i stanovati – bez obzira bila ona prisutna u stanu ili ne. Ovim radom, Dražić nudi utopijski pokušaj nadvladavanja straha povjerenjem. Radovi Ane Zubak i Rafaele Dražić akcije su koje će se odvijati u blizini Ciboninog tornja i Iličkog nebodera, a oba rada otvaraju pristup nedostupnim zagrebačkim vidikovcima smještenim na gradskim neboderima.

U jesenskom dijelu programa, projekte će predstaviti nizozemski umjetnik Jonas Staal, sprska arhitektica Dubravka Sekulić te Nicole Hewitt. U listopadu će u sklopu filmskog programa po izboru Petra Milata biti prikazani filmovi Angele Shanelec, Jamesa Benninga i Heinza Emigholza, a programom predavanja koja će održati Irfan Hošić, Srećko Horvat, Deepa Naik i Trenton Oldfield iz teorijske će se perspektive sagledavati tema rasta gradova u visinu kojom se bave radovi ovogodišnjeg festivala.

A. L. 
Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 16.06.2011