Pogled s periferije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Pogled s periferije

U okviru projekta Corners, uskoro kreće balkanska ekspedicija od trideset umjetnika i istraživača koji putujući traže priče i inspiraciju za rad.

  • A
  • +
  • -

Uskoro će započeti Balkanska ekspedicija, dio prve faze europskog projekta Corners R&D (2011.-12.) koji se sastoji od četiri umjetničke ekspedicije u vanjske regije Evrope. Ova dvotjedna umjetnička ekspedicija preko Balkana, 15. travnja će krenuti iz Zagreba. 

Podsjetimo, u sklopu projekta Corners, do sada su održana već dva ovakva pothvata. Sjeverna ekspedicija je u kolovozu 2011. istraživala priče na sjevernim područjima Norveške i Švedske, gdje golema divlja priroda i autohtona zajednica naroda Sami nadilaze granice država. U listopadu 2011. Kavkaska ekspedicija otkrivala je uglove Turske, Gruzije i Azerbajdžana, putujući kroz raznolike postsovjetske regije s autonomnim enklavama i odcijepljenim republikama. Završna, Istočna ekspedicija bit će organizirana drugom polovicom kolovoza i istraživat će skrivene narative oko granica Ukrajine, Poljske, Bjelorusije, Litve i Kaliningradske Oblasti.

Balkanska ekspedicija će trajati od 15. do 29. travnja tijekom koje je zamišljeno da se umjetnici i istraživači "suoče sa starim i novim narativima, legendama i stereotipima na teritoriju koji nije nikada dopustio da ga se uhvati granicama, bilo povijesnima, bilo geografskim, ekonomskim, geopolitičkim, ideološkim, bilo granicama religija ili jezika", poručuju iz organizacije. Ovo putovanje obuhvatit će Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Crnu Goru tijekom koje će biti posjećeni Jasenovac, Užice, Prizren, Shkoder, Cetinje, Mostar, Dubrovnik, ali i druga mjesta diljem Balkana. Na svakoj postaji umjetnici i istraživači prezentirat će svoje radove, izvoditi male akcije u javnom prostoru, organizirati rasprave i okrugle stolove te će se susresti s angažiranim građanima i kulturnim aktivistima koji ih ih provesti kroz svoje priče, kreacije, razmišljanja i životne situacije.

Corners je suradnički projekt šest kulturnih organizacija iz četiri zemlje koje su na neki način smještene na rubovima Europe: Intercult i Umeå 2014 Europska prijestolnica kulture - Švedska, ExodosLjubljana - Slovenija, Drugo More i Pogon – Hrvatska, i Gradski kulturni institut, bivši Gdansk 2016 – Poljska. Cilj ovog projekta jest da se nečuveno čuje, da nevidljivo postane vidljivo te da se na naš kontinent osvrnemo iz njegovih najudaljenijih uglova. Corners istražuje područja daleka od kulturnih, političkih i ekonomskih središta Europe, mnogima nepoznata, stavljajući periferiju u centar pažnje i mijenjajući perspektive.

U idućoj fazi Corners će razviti, koproducirati i distribuirati niz novih umjetničkih radova nadahnutih pričama iz uglova Europe. Tijek putovanja možete pratiti ovdje

Corners

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 29.03.2012