Pogled u dehumanizirana nemjesta | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Pogled u dehumanizirana nemjesta

Zarobljeni ili Pakao je tu iza ugla fotografski je dokumentarac Igora Čoke o životu izbjeglica iz Afganistana i Pakistana u napuštenim beogradskim hangarima. 

07.03.2019 - 13.03.2019 , Zagreb - Živi Atelje DK

U galeriji Živi Atelje DK u četvrtak, 7. ožujka u 19 sati otvara se izložba Igora Čoke Zarobljeni ili Pakao je tu iza ugla. Riječ je o fotografskom dokumentarcu o životu izbjeglica iz Afganistana i Pakistana u napuštenim hangarima iza beogradske autobusne stanice, nastao u zimu 2017. godine.

Tijekom 2015. i 2016. preko milijun izbjeglica mahom iz Sirije, Afganistana, Iraka i Pakistana prošlo je kroz Beograd, na putu ka Europskoj uniji, tzv. Balkanskom rutom. Zatvorene granice mnoge su prisilile na ostanak, a dio migranata odlučio je "zaigrati na kartu sve ili ništa". Naselili su napuštena carinska skladišta u nekadašnjoj Savamaloj, srcu Beograda porušenog zbog izgradnje projekta Beograd na vodi. U dehumaniziranim i neljudskim uvjetima, proveli su skoro osam mjeseci, tj. do trenutka rušenja istih u proljeće 2017. godine. 

Boraveći među njima gotovo tri mjeseca fotograf Igor Čoko, na direktan i neposredan način dokumentira njihov život u tim uvjetima, sve trenutke kroz koje su prolazili, od emocionalne agonije i trauma nakon povratka s neuspješnog pokušaja prelaska preko žice, do trenutaka zabave, radosti i gostoprimstva u tim nehumanim uvjetima. 

Izložba ostaje otvorena do 13. ožujka

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 06.03.2019