Pogled u razvoju | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Pogled u razvoju

BADco. izvodi predstavu Oči se rastopile na engleskom jeziku i prikuplja dobrovoljne novčane donacije građanskoj inicijativi Are you syrious?.

05.12.2015 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

U 15 godina rada BADco. često se događalo da se već realizirane predstave nađu u neobičnom i radikaliziranom stjecaju s političkim okolnostima iako sami radovi BADco. nisu nikad smjerali političkoj reprezentaciji. "Naše predstave", kažu, "nikad nisu nastajale po "stvarnim događajima", ali su ih događaji činili "stvarnima".

Predstava Oči se rastopile / The Eyes Melted pokušaj je da se već dovršeni izvedbeni sklopovi koje je stvarnost pribiližila činjeničnosti masovnih smrti po plažama Mediterana i terorističkih napada u Europi preispitaju upravo u svom izvorištu: ekscesu jasnoće, transparentnosti, vidljivosti. Ekstremna transparentnost slika mrtvih tijela oblivenih suncem Mediterana postaje svakodnevicom njegovih plaža. Plaža koja je nekad bila toposom ekstremnih vizija rata u filmovima, slikama i predstavama o atomskim pokusima, danas je mjesto bezimenih mrtvih, mnoštva neimenovanih koje se svodi na društvenu činjenicu – Arap. Nedavno su to bile plaže Palestine, danas su to plaže Libije, Tunisa, Grčke…

Predstavom Oči se rastopile koja će se razvijati kao "pogled u razvoju" nastavak je istraživanja stalne pozadinske teme kolektiva – odgovornosti za viđeno, a nastaje u suradnji Goranom Ferčecom (dramaturgom), Sinišom Ilićem (scenografom), Petrom Milatom (filozofom), Alenom i Nenadom Sinkauzom (glazbenicima), Jasminom Dasovićem (dizajnerom zvuka), Alenom Vukelićem (dizajnerom svjetla) i Silvijem Vujičićem (kostimografom). Projekt je ostvaren u koprodukciji s Festivalom Perforacije udruge Domino.

Ulaznice za izvedbu u 21 sat u subotu, 5. prosinca, u Zagrebačkom plesnom centru, nisu u prodaji, ali se prikupljaju dobrovoljne novčane donacije građanskoj inicijativi Are you syrious u svrhu pomoći izbjeglicama. Upiti i rezervacije šalju se na adresu elektroničke pošte.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.12.2015