Poigravanje fikcijskim okvirima | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Poigravanje fikcijskim okvirima

U novom izdanju Močvarinih Filmskih večeri, posvećenom temi metafilma, gostuju Nevio Marasović, Sara Hribar, Doris Šarić-Kukuljica i Janko Popović Volarić.

27.11.2018 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U utorak, 27. studenog u zagrebačkoj Močvari održava se novo izdanje Filmskih večeri, posvećeno temi metafilma.

Hrvatsku su kinematografiju ove godine obilježila dva metafilmska ostvarenja. U svom dugometražnom igranom prvijencu Lada Kamenski (2018.) mlada redateljica Sara Hribar scenaristički vješto se poigrava dvostrukim fikcijskim okvirom naizgled raščlanjujući privatnost svojih glumica. Zanimljiv koncept filma redateljici je donio nagradu Breza za najbolju debitanticu, a glumici Doris Šarić-Kukuljici Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu na ovogodišnjoj Puli.

Nekoliko Zlatnih arena dobio je i mladi redatelj Nevio Marasović za film Comic Sans (2018.) u kojem nastavlja fikcionalna poigravanja vlastitom biografijom započeta u filmu Vis-a-vis vraćajući se suradnji s glumcem Jankom Popovićem Volarićem. Što autobiografija danas nudi filmu te koliko i koje/kakve istine film uopće može podnijeti i iznijeti u vremenu kada koncept privatnosti biva iznova definiran društvenim mrežama, neka su od pitanja koja Comic Sans tematizira.

Koliko je stvarnosti u (auto)biografskom) filmskom realityju i kako je predstaviti novim publikama razgovarat će se nakon projekcija s Marasovićem, Hribar, Šarić-Kukuljicom i Popovićem Volarićem.

Razgovor moderira Višnja Vukašinović.

Vrata kluba otvaraju se u 19:30, a program započinje u 20 sati projekcijom kratkih filmova Sare Hribar.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 26.11.2018