Poigravanje s horizontalom i vertikalom multikulturalnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Poigravanje s horizontalom i vertikalom multikulturalnosti

U sklopu ovogodišnjeg 14. po redu izdanja Festivala prvih, otvara se izložba radova Željka Zorice Šiša Himmlisch-Irdische Freundschaft.

02.12.2016 - 04.12.2016 , Zagreb - Galerija Studentskog centra
  • A
  • +
  • -

Festival prvih pokrenuo je 2003. godine multimedijalni umjetnik Željko Zorica postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila.

Izložba donosi svojevrstan presjek najzanimljivijih radova Željka Zorice Šiša realiziranih u suradnji s udrugom Domino, u obliku serije o prijateljstvu. Prvi u ciklusu radova, KroaTisch-Amerikanische Freundschaft, postavljen je na festivalu Perforacije 2010. u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu, a slijedio mu je KroaTisch-Französiche Freundschaft, postavljen u Brestu u Francuskoj 2012. godine. Te iste godine na Queer International Art Festivalu u New Yorku je predstavljeno drugo izdanje KroaTisch-Amerikanische Freundschaft, te KroaTisch-Slowenische Freundschaft: Patria koji je Zorica osmislio posebno za festival Prelet u Sloveniji.

Naredne godine, povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Željko Zorica 1. srpnja 2013. postavlja na Trgu Francuske Republike veliku umjetničku instalaciju za kontrolirani happening KroaTisch-EUFreundschaft (KEUF) koji se odvija istovremeno sa službenom političkom svečanošću ulaska RH u EU. Zorica se poigrava s horizontalom i vertikalom multikulturalnosti, stvarajući nova značenja na stvarnim i imaginarnim sjecištima kultura, te istovremeno preispituje jesmo li odlučili živjeti zajedno – ili odvojeno.

Izložba u Galeriji Studentskog centra može se gledati i kao svojevrsna priprema ili uvodno događanje povodom izlaska istoimene monografije krajem veljače 2017.

Željko Zorica (1957. – 2013.) započinje umjetničko djelovanje u različitim umjetničkim poljima 1976. godine. Univerzalno svestran, neiscrpne kreativnosti, svojim radom i životom bio je posvećen istinskoj umjetničkoj neovisnosti. U kazalištu se pridružuje grupi Kugla Glumište, a kasnije pokreće skupine Ulješura, Kačinsky Troup te Uplašene žirafe. Kao samostalni kazališni i filmski redatelj, zatim scenograf, kreator lutaka, pisac i ilustrator, grafički dizajner, autor stripova te autor i sudionik happeninga, Zorica je snažno obilježio gotovo četiri desetljeća suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, donoseći zaigranost misli i svježinu ideja te aktivizmom i društvenim angažmanom obojeni umjetnički sadržaj. Otvorenost za suradnju s mladim umjetnicima, novim umjetničkim i drugim inicijativama te spremnost za neprestano propitivanje vlastitog rada bili su srž njegove umjetničke egzistencije.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.12.2016