Pojam nezavisnog kazališta | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Pojam nezavisnog kazališta

U sklopu ciklusa Letvom na kazalište, održava se predstavljanje knjige i tribina Fenomen Pinklec od ritualna do igre, u povodu trideset godina osnutka Pinkleca.

13.04.2017 , Zagreb - Kulturno-informativni centar
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 13. travnja u 19 sati u Kulturno infarmativnom centru u sklopu ciklusa tribina Letvom na kazalište, održava se predstavljanje knjige i tribina Fenomen Pinklec od ritualna do igre, u povodu trideset godina osnutka Pinkleca.

Krajem osamdesetih kao kontinuitet estetike i angažmana studentskog kazališta, pojavljuju se tri amaterske družine koje ubrzo postaju nezavisne grupe: Daska iz Siska, Inat iz Pule i Pinklec iz Čakovca. Svojim inovativnim predstavama mijenjanju pojam amaterizma (u čemu uvelike sudjeluje i Lero iz Dubrovnika), i u organizacionom smislu uvode pojam nezavisnog kazališta. Romano Bogdan, osnivač i umjetnički ravnatelj Pinkleca svojim golemim zanimanjem za Artaudovo djelo stvara niz predstava koje bivaju nagrađivane, ali i privlačne publici. U njegovom radu i danas veliki dio zauzimanju predstave za djecu. Tako je Pinklec od vizionarskog kazališta Artauda i inovativnih interpretacija klasičnih bajki dobio i status profesionalnog kazališta prije deset godina. Danas osim Romana Bogdana u Pinklecima režiraju Oliver Frljić, Miran Kurspahić, Anica Tomić, Mario Kovač i mnogi drugi. Tribina kroz razgovor s gostima objašnjava fenomen koji je atipičan i za šire područje, a ne samo Hrvatsku. Pitanje je kako opstati trideset godina u sredini koja neprestano obračunava s amaterizmom i nezavisnom scenom. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.04.2017