Pokret kao jezik plesača | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pokret kao jezik plesača

U sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana plesa, održava se otvorenje izložbe fotografija MOVEM(OM)ENT, autorice Nikoline Nerat Jukić.

29.04.2017 - 21.05.2017 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

U prostoru Zagrebačkog plesnog centra, Ilica 10 u Zagrebu, u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana plesa, u subotu, 29. travnja u 21 sat održava se otvorenje izložbe fotografija autorice Nikoline Nerat Jukić pod nazivom MOVEM(OM)ENT. Izložba se može pogledati do 21. svibnja 2017. godine.

Pokretačka ideja za stvaranje serije fotografija u okviru fotografskog projekta MOVEM(OM)ENT - MOVEMENT / MOVE / MOMENT / OM  bila je želja autorice da zabilježi pokret kao jezik putem kojeg objekt / plesač progovara i prenosi interpretaciju svog viđenja stvarnosti; daje prikaz svojih mišljenja i stavova o životu, ulogama koje sami preuzimamo ili koje nam daje društvo i okolina, skrivenim željama i potisnutim nadama koje držimo za sebe u strahu od osude i nerazumijevanja. Preuzimanjem identiteta likova koje plesači sami oblikuju i interpretiraju na trenutak nam dopuštaju da vidimo tek neke od slojeva svoje duše, izvorne esencije koja se na kratko manifestira te na površinu, iz nesvjesnog, izvlači i  osvješćuje kompleksnost i slojevitost svakog od nas. Promatrač i objekt koji promatra su povezani. Energija koju prenosi pokret se interpretira na mnoštvo načina samim procesom promatranja i za svakog od nas koji smo u ulozi promatrača je različita jer je doživljaj u konačnici rezultat sinergije svih prethodnih iskustava svakog pojedinca kao zasebne jedinke. Promatraču se daje prostor za stvaranje vlastitog doživljaja, vlastite priče i prilika da osvijesti vlastiti kreativni poticaj koji je svakodnevnicom potisnut duboko u nama.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 27.04.2017