Pokret kroz povijest | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Pokret kroz povijest

PAP, edukativni program za izvedbene umjetnosti koji djeluje u prostorima MSU-a u Zagrebu, nakon praktičnih predstavlja i prva teorijska predavanja.

20.02.2016 - 27.02.2016 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Đurđa Otržan, muzikologinja i spisateljica, u dva subotnja termina održat će predavanja na sljedeće teme Prikazivanje ljudske figure kroz povijest (subota, 20. veljače u 20 sati) i Ples na umjetničkim prikazima kroz povijest (subota, 27. veljače u 20 sati).

Što nam umjetnički prikazi ljudske figure kroz povijest mogu pokazati? Može li se iz umjetničkih prikaza ljudske figure kroz povijest očitati razvoj ljudskih kapaciteta? Naglašavaju li oni stvarnost ili unutarnju duševnu zbilju prikazivača? Kako su umjetnici vidjeli umjetnost drugih, poglavito plesnih umjetnika i kako su je prikazivali? Kako su umjetnici prikazivali duhovna dostignuća svoje epohe?

Na ta i druga pitanja, odgovori će se potražiti na arheološkim spomenicima diljem svijeta tijekom dvaju izlaganja Đurđe Otržan.

Đurđa Otržan je muzikologinja i spisateljica. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je studij komparativne književnosti (1975.), a na Muzičkoj akademiji studij muzikologije (1979.). Djelovala je kao urednica redakcije ozbiljne glazbe Hrvatskog radija 3, Članica umjetničkog savjeta MBZ-a ( 2003.) i ocjenjivačkih sudova međunarodne nagrade „Prix Italia“(1994. 2008.i 2010.),  predsjednica ocjenjivačkog suda za nagrade HRT-a, „Orlando“ (2008.). Kao autorica stvarala je glazbu za scenska djela, dramu, film i televiziju.  Prozna spisateljica i autorica scenarija.

Teorijska predavanja PAP-a dio su inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se sjedeća mjesta samo rezerviraju, a svaki posjetitelj ovisno o zadovoljstvu primljenim sadržajem i vlastitom životnom standardu pri izlasku određuje iznos koji donira. Rezervacije s imenom i prezimenom salju se putem elektroničke pošte

Organizaciju programa potpisuje Udruga Kamera pod vodstvom Žaka Valente i Vesne Mačković.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.02.2016