Pokretačka snaga lokalne punk scene | kulturpunkt

Najave Festival

<

Pokretačka snaga lokalne punk scene

Održava se 26. izdanje Monteparadiso hardcore punk festivala na kojem nastupaju legendarni bendovi svjetske hardcore punk scene, ali i mladi, obećavajući DIY bendovi.

03.08.2018 - 04.08.2018 , Pula - Bivša vojarna Karlo Rojc
  • A
  • +
  • -

Udruga Monteparadiso predstavlja 26. izdanje Monteparadiso hardcore punk festivala koje će se održati u petak i subotu, 3. i 4. kolovoza u unutarnjem dvorištu društvenog centra Rojc

Monteparadiso se održava  kontinuirano od 1992. godine, kad su mladi punkeri skvotirali tvrđavu Casoni Vecchi u pulskom kvartu Vidikovac (po čijem talijanskom nazivu je festival dobio ime). Tada se organizirao mali, lokalni festival jednostavnog naziva Koncert i taj festival smatramo prvim Monteparadiso Festivalom. U nekoliko godina lokalni festival je zahvaljujući volji, entuzijazmu i trudu kolektiva postao poprilično poznata točka na mapi međunarodne hardcore punk scene. Od tada Monteparadiso Festival, pa tako i Monteparadiso udruga postali su pokretačka snaga male, ali jake lokalne hardcore punk scene.

Festival se 2001. godine preselio u bivšu vojarnu Karlo Rojc, današnji društveni centar Rojc gdje se i danas održava prvog vikenda u kolovozu. Do sada je kroz festival prošlo više od 250 bendova iz cijeloga svijeta, nekoliko generacija publike i volontera koji su pomogli da postane najdugovječniji DIY hardcore punk festival u Europi. Festival se nikada nije udaljavao previše od svog početnog koncepta pa se tako i danas na jednoj pozornici izmjenjuju legendarni bendovi svjetske hardcore punk scene, ali i mladi, obećavajući DIY bendovi, koji po našem mišljenju definitivno ne zaslužuju manje pažnje od njihovih iskusnijih kolega.

Ova godina nije iznimka pa će se tako u dva dana, na jednoj pozornici Monteparadiso publici predstaviti ukupno 14 podžanrovski različitih bendova (7   po  večeri) iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Meksika, Rusije, Njemačke, Malezije i Kanade. Koncerti će i u petak i u subotu započeti u 20.30 sati, dok će se vrata festivala otvoriti nešto ranije, u 20 sati.

Ostale informacije mogu se pronaći na stranici udruge Monteparadiso ili Facebook stranici.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.08.2018