Pokušaj promišljanja pojmova | kulturpunkt

Najave Program

<

Pokušaj promišljanja pojmova

Ovogodišnji Artakt 3 Teatra VeRRdi završava nastupima Bekima Sejranovića i Bacača sjenki.

27.12.2016 - 28.12.2016 , Zadar - Galerija Pomorske škole, Zadar - Kazalište lutaka
  • A
  • +
  • -

U utorak, 27. prosinca, u Galeriji Pomorske škole u 20 sati, književnik Bekima Sejranovića u razgovoru sa zadarskim kolegom Želimirom Perišem upoznat će posjetitelje sa svojim kreativnim opusom i ne manje zanimljivom životnom pričom. Ulaz je besplatan.

Bekim Sejranović (1972.) je bosanskohercegovački, hrvatski i norveški pisac. Iskustvo migracije i nepripadanja, ljubavi prema ljudima i prema rijekama zapisao je u zbirci priča Fasung (2002.) i romanima: Nigdje, niotkuda (2008); Ljepši kraj (2010), Sandale (2013) i Tvoj sin Huckleberry Finn (2015). Za roman Nigdje, niotkuda dobio je nagradu Meša Selimović za najbolji roman. Na hrvatski je preveo norveške autore Frode Gryttena, Ingvara Ambjørnsena i Josteina Gaardera. Sa japanskim režiserom Mokuom Teraokim, 2011. godine kao protagonist i scenarist snimio je dokumentarni film Od Tokija do Morave. Živi i radi u Zagrebu, Oslu, Brčkom, Sarajevu, Ljubljani, Rijeci, Starom Gradu.

U srijeda, 28. prosinca, u Velikoj dvorani Kazališta lutaka u 20.30 sati, jedan od najznačajnijih kolektiva nezavisne scene Bacači sjenki izvest će nadpovijesni, metadramatski antispektakl Bitka na Neretvi. Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti sat vremena prije početka predstave.

Bacači Sjenki su afirmirana zagrebačka neprofitna umjetnička platforma koja je u svom 15-godišnjem umjetničkom i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz 30 zemalja svijeta te realizirala 50-ak edukativnih, kazališnih, filmskih projekata i manifestacija. Bitka na Neretvi je odgovor na potragu za Arhimedovom točkom u svemiru. To je naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. To je pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla. Ta potraga, ona je i zamišljeno i stvarno promišljanje zelene doline suvremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja je u mogućnosti promišljati sve.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.12.2016