Pokušaji ukidanja iluzije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pokušaji ukidanja iluzije

Izložba Martine Mezak Multitudes govori o našoj težnji ka sjedinjenju fragmenata, događaja i stvari oko nas u nedjeljivu cjelinu.

05.12.2016 - 08.12.2016 , Zagreb - Galerija 90-60-90

Do I contradict myself? Very well, then I contradict myself, I am large, I contain multitudes.

Walt Whitman, Song to Myself

"Pojmovi mnoštva i jedinstva u povijesti čovječanstva promatrani su kroz različite prizme. Pokušavali su se osvijestiti i definirati mitološkim, religijskim i filozofskim idejama i predodžbama. Danas svijet funkcionira kao unaprijed dogovorena konstrukcija stvarnosti. Svjesno Ja kontaminirano je mnoštvom informacija i zatečenih vanjskih slika dok se čini da nesvjesno služi samo potiskivanju; njegova se funkcija koordinatora niti iskorištava, niti osvještava.

(...) U ovom radu razmišljam o pokušajima ukidanja iluzije onog što doživljavamo kao odvojeno ili individualno. Apstraktne se slike i zvukovi isprepliću s realnim slikama današnjice u snovitoj, mističnoj i ponekad hektičkoj trodimenzionalnoj kompoziciji. 

Multitudes govori o našoj težnji ka sjedinjenju fragmenata, događaja i stvari oko nas u nedjeljivu cjelinu", stoji u najavi izložbe.

Martina Mezak je multimedijalna umjetnica čiji rad se bazira na multidisciplinarnim istraživanjima na poljima umjetnosti, tehnologije i spoznaje. Bavi se graničnim područjima svjesnog i nesvjesnog iskustva i njegovim utjecajem na doživljaj stvarnosti. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i festivalima u zemlji i svijetu (Museum of Contemporary Art Korea, Seoul, Korea / ZKM, Karlsruhe, Njemačka / National Museum of Emerging Science and Innovation, Tokyo / Gallery Olido, Sao Paulo, Brasil / Ars Electronica, Linz, Austrija / Kunsthalle, Beč, Austrija / MSU, Zagreb). Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.

Video instalacija Multitudes dio je cilusa izložbi Galerije 90-60-90 u 2016. na temu Uniforma. Izložba otvorena od 5. do 8. prosinca od 16 do 20 sati.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.12.2016