Poligon za povezivanje neprofitnih medija | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Poligon za povezivanje neprofitnih medija

U subotu 12. studenog u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1) od 12 do 16.30 sati (s pauzom za ručak) bit će održana radionica Procesi zagovaranja i modeli financiranja na području

  • A
  • +
  • -
Radionicu vodi Salvatore Scifo, tajnik mreže Community Media Forum Europe (CMFE), organizacije koja intenzivno radi na jačanju utjecaja medija trećeg sektora u procesima donošenja odluka u europskom kontekstu. Radionica će biti održana na engleskom jeziku.

Nakon što je portal Kulturpunkt.hr 2009. godine započeo sa serijom javnih razgovora pod nazivom Doba medija koji su se bavili pozicijom kulture u medijima, novinarskom profesijom te mjestom neprofitnih medija u nacionalnom medijskom prostoru, kao nastavak tih napora i reakcija na probleme s kojima se danas susreću neprofitni mediji, udruge Kurziv i Kulturtreger u 2011. godini zajednički tematiziraju navedenu problematiku. 

Nakon predavanja Kate Coyer, ravnateljice budimpeštanskog istraživačkog Centra za medije i komunikacijske studije (Center for Media and Communication Studies – CMCS) i stručnjakinje za community medije održanog u srpnju ove godine, Salvatore Scifo će u sklopu radionice Procesi zagovaranja i modeli financiranja na području neprofitnih medija prezentirati rad mreže Community Media Forum Europe (CMFE) i dobre primjere zagovaračkih praksi i modela financiranja neprofitnih medija u europskom kontekstu. Cilj je radionice prikupiti informacije i znanja o zagovaračkim aktivnostima u ovom polju te omogućiti predstavnicima neprofitnih medija razmjenu iskustava, kao i razmatranje mogućnosti implementacije pojedinih praksi u hrvatskom kontekstu kako bi se unaprijedio rad i razvoj neprofitnih medija. Na radionici su dobrodošli svi pojedinci s iskustvom rada u neprofitnim medijima i medijima iz područja kulture i civilnog društva.

Predavanja se realiziraju u okviru projekta Prostori govora koji su zajednički pokrenuli portali Booksa.hr i Kulturpunkt.hr s ciljem kreiranja platforme za što intenzivniji govor o stanju suvremenog medijskog krajolika, s primarnim naglaskom na neprofitne medije i medije koji su usmjereni prema području kulture i civilnoga društva. 

Salvatore Scifo je od 2007. tajnik mreže Community Media Forum Europe (CMFE), a trenutno je gostujući istraživač na Turskom savjetu za znanstvena i tehnološka istraživanja (Tubitak) u Istanbulu gdje istražuje alternativne medije u Turskoj. Radio je kao predavač medijskih politika na Institutu European Union i Sveučilištu Marmara, Istanbul (2008–10) te community medija na Odsjeku za primijenjene društvene znanosti na londonskom Metropolitan Universityju (2007–8). Kao doktorand na Istraživačkom institutu za komunikaciju i medije (Communication and Media Research Institute, CAMRI), na Sveučilištu Westminster istražuje razvoj community radija u Velikoj Britaniji od 1997. Do 2007. u sklopu projekta koji će biti dovršen u prosincu 2011. U recentnim publikacijama koncentrirao se na europske politike o community medijima, razvoju community radija u Velikoj Britaniji i studentskim medijima. Prije početka rada na istraživačkim projektima bio je zamjenik voditelja postaje Facolta' di Frequenza, prve talijanske sveučilišne radio postaje sa sjedištem na Sveučilištu u Sienni (2001-2004). 

Community Media Forum Europe (CMFE) neprofitna je organizacija osnovana 2004. u Njemačkoj, koja se zalaže za jačanje medija trećeg sektora, odnosno neprofitnih medija koji služe lokalnoj zajednici, u procesima donošenja odluka u europskom kontekstu. Mreža broji 90 članova iz 23 zemlje i predstavlja platformu za nacionalne mreže, saveze i projekte aktivne u ovom sektoru. CMFE s jedne strane omogućava članovima da iznesu svoje probleme na europskoj i međunarodnoj razini, a s druge strane predstavlja za europske institucije kanal putem kojeg mogu širiti informacije o relevantnim pitanjima za članove mreže i uključene u rad ovog sektora. 

Mediji su u 20. stoljeću odigrali ključnu ulogu u stvaranju cjelokupnog života, od politike, društva, ekonomije, pa sve do sporta, kulture itd. Razvojem medija, informacije su se prenosile brže, a tehnologija je omogućila da se one diseminiraju simultano sa stvarnim događajima. Unatoč stalnim povicima o slobodi govora i slobodi medija "etika" tržišta je postala jedino mjerilo slobode govora i medija te su, paradoksalno, težnje za raznolikošću i uzmicanjem od despotske ruke politike, urodile upravo suprotnim – stvaranjem unificiranih i jednoobraznih medijskih pojavnosti. Dakle, iako u medijskoj industriji naočigled vlada pluralizam subjekata, raznolikost izvora informacija se sa sve većom komercijalizacijom medija smanjuje a mediji, kako privatni/komercijalni tako i javni, u nastojanju da postignu profit, sve više počinju nalikovati jedni drugima. Paralelno s komercijalnim i javnim medijima počeli su se razvijati i mediji drugačijeg tipa. U ovakvom medijskom okruženju, sve je manje mjesta za sadržaje iz kulture u komercijalnim i javnim medijima, a posebice je na udaru nezavisna i suvremena kultura. U tom smislu, oni nalaze svoje utočište u medijima drugačijeg tipa o kojima se u Hrvatskoj najčešće govori kao o neprofitnim medijima za kulturu. Međutim, zbog nedostatnih potpora, neprofitni mediji za kulturu su pod stalnim pritiskom, a njihova fragmentiranost i nepovezanost dodatno otežava mogućnost jačanja te smanjuje vidljivost. Posljedično, smanjuje se prostor unutar kojeg bi se predstavljala i problematizirala kulturnoumjetnička produkcija, posebice ona vezana uz nezavisnu kulturu i nove umjetničke prakse. Iz tih razloga su udruge Kurziv i Kulturtreger pokrenule projekt Prostori govora koji kroz različite formate stvara poligon za povezivanje neprofitnih medija za kulturu (primarno portala) i transfer znanja i informacija čime se jačaju ne samo ovi mediji već i cijelo polje kulture. Tek sustavnim bavljenjem neprofitnim medijima za kulturu i zagovaranjem poboljšanja njihove pozicije, možemo očekivati da će medijska slika u Hrvatskoj biti unaprijeđena te da će kultura dobiti svoje zasluženo mjesto kao jedna od onih djelatnosti koje doprinose razvoju civilizacijskih i demokratskih vrijednosti.

Projekt Prostori govora podržali su Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Radionica će biti realizirana uz podršku Zelene akcija koja je ustupila prostor za održavanje ovog događanja.  

KP

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.11.2011