Politička alternativa ondašnjem vremenu | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Politička alternativa ondašnjem vremenu

Gošća je tribine povodom pedeset godina BITEF-a Borka Pavičević, publicistica, dramaturginja i osnivačica Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

10.11.2016 , Zagreb - Kulturni informativni centar (KIC)
  • A
  • +
  • -

Je li osnivanje BITEF-a 1967. godine, kao istraživanja novih kazališnih tendencija, bio pokušaj političke alternative ondašnjem vremenu? Beogradski internacionalni teatarski festival - BITEF osnovali su stručnjaci. Već u svojih prvih pet godina pokazao je sve nove tendencije na svjetskoj sceni, od ritualnog kazališta do novog formalizma u kontekstu hladnog rata. Najznačnije je da je u početku poslužio izvođenju umjetnika iz Rusije iza željezne zavjese u prostoru kulture zapadnog europskog kruga, pa i šire. U svjetskim okvirima, BITEF je postao jedinstveno mjesto susreta i razmjene umjetnika koji bi se vrlo teško spojili u nekom drugom kontekstu i odatle je crpio svoj međunarodni društveni značaj, snagu i ugled. 

Gošća je tribine pod nazivom 50 godina BITEF-a u četvrtak, 10. studenog, u 19 sati u Kulturnom informativnom centru, Borka Pavičević, publicistica, dramaturginja i osnivačica te umjetnička direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Voditelj je tribine Vladimir Stojsavljević, pisac, dramaturg i redatelj.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.11.2016